židovský obecní dům - Lokšanský palác

Rozlehlý, volně stojící dům je nazývaný "Lokšanský palác" podle dávných stavebníků nebo "dům šlechtice Poppera" podle majitele z 18. století, obchodníka Chajima Joachima von Poppera. Situován je asi 40 m severně od velkého náměstí v již. části někdejší židovské čtvrti Lokšany naproti synagoze. Dům sestává ze čtyř obdélných pravoúhle napojených křídel kolem nevelkého středního dvora. Současná uzavřená čtyřkřídlá dispozice je výsledkem dlouhého, složitého stavebního vývoje od sklonku 16. do 19. stol. Navázání křídel není zcela organické a plynulé, takže západní křídlo vystupuje vnější stranou značně před průčelí obou hlavních křídel. Zdivo je patrně smíšené. Barevnost nových omítek je na všech fasádách jednotná - v základní ploše místo starší červené barvy užit světlý okr, tektonické články jsou tónovány smetanově bíle. Budova není podsklepená a s výjimkou přízemního východního křidla jednopatrová. Hlavními částmi domu jsou křídla severní a jižní, mladší postranní křídla mají spíše charakter spojujících traktů. Severní křídlo je pravidelného obdélného půdorysu, zatímco jižní se ve východní části zalamuje a je rozšířeno krátkým výběhem ve směru navazujícího spojovacího křídla. Obě hlavní křídla mají odsazená a čtvrtkruhově zaoblená nároží. Exteriér má jednotnou pozdně barokní a klasicistní úpravu. Nejnáročněji jsou členěna hlavní podélná a východní štítové strany obou křídel. Předmětem ochrany je dům čp. 650 a k němu náležející pozemky. Fasády jsou přepásány průběžnou kordonovou římsou s oblounem, složitě profilovanou římsou korunní a soklem, který je zčásti vytažen pouze v omítce, zčásti vyzděn z režných pravidelně opracovaných žulových kvádrů. Jižní průčelí je pětiosé s obdélnými okny v iluzivních malovaných šambránách. Uprostřed je prolomen široký půloválně sklenutý vjezd, orámovaný štukovou plochou šambránou. Vjezd je uzavřen původními kvalitními trojkřídlovými svlakovými vraty, zdobenými na lícové straně obdélnými výplněmi s klasicistními ornamenty vějířů a sluncí, složenými z radiálně kladených vyřezávaných prken. Do páté osy je vložen půlkruhově završený portál do krámu, opažený žulovým hladkým ostěním s vrcholovým klenákem, zdobeným reliéfní kotvou. Do vchodu jsou zasazeny nové, dvoukřídlové prosklené dveře - z původních svisle bedněných vrat svlakové konstrukce zbyly jen železné závěsy, zapuštěné do líce ostění a úzká drážka pravoúhlého průřezu na vnější hraně ostění. Někdejší krámské okno vlevo od vchodu bývalo zajištěno dřevěnou okenicí, po níž zůstaly železné závěsy při okrajích otvoru. Mezi oknem a vchodem do krámu stojí stará žulová lavice, jejíž plochá horní deska s římsovitě profilovaným okrajem je nesena třemi kamennými konzolovitými nohami (střední je novou kopií). Pětiosé S průčelí S křídla je kromě říms pročleněno pravoúhlými lizénovými rámy. Kompozice fasády je zde znatelně bohatší i dekorativnější než na vstupní straně: okenní šambrány jsou plně plasticky vyvinuty, nikoli jen iluzivně naznačeny malbou. V přízemí je v jednotlivých polích prolomeno pět malých, obdélných oken v plochých štukových šambránách. V patře jsou velká obdélná okna ve shodně profilovaných šambránách, doplněných jednoduchými kusými parapetními římsami, v nadpraží se pravidelně střídají půlkruhově vypnuté a trojúhelně zalomené suprafenestry, zdobené štukovým mušlovým a festonovým ornamentem a malými trojúhelnými výplněmi s kapkami. Stejný systém členění se uplatňuje i na obou postranních průčelích. Fasády severního křídla jsou i zde členěny plastičtěji, zatímco u jižního křídla jsou alespoň rámující články pouze malované lomeně bílým tónem. Boční průčelí obou křídel jsou završena kulisami podobně utvářených dvouetážových štítů, vystupujících nad korunní římsu. Jejich dolní díl se segmentově vykrojenými rameny je flankován dekorativními vázami a koulemi na nízkých hranolových pilířích, uprostřed jsou dvě obdélná okna. Vrcholový trojúhelný fronton má v tympanonu kruhové okénko. Kompozice dvorních průčelí je vcelku jednoduchá, kromě otvorů obdélných oken a dvou stlačeně sklenutých vjezdů v obvyklých plochých plastických i malovaných šambránách se jen na jižní fasádě sev. křídla vyskytují náročnější architektonické formy - neúplné lizénové rámy a suprafenestry. Pravoúhlý vchod s nadsvětlíkem do sev. křídla a několik oken v již. křídle má tesané žulové ostění místo šambrán. V patře již. křídla nad středním vjezdem býval balkon nesený dvěma mohutnými kamennými krakorci, který byl spolu s klasicistním vnějším schodištěm na dvorní straně západního křídla při rekonstrukci stržen. Dům je kryt sedlovými střechami s novou taškovou krytinou. K podélnému průčelí sev. křídla přiléhala donedávna malá předzahrádka, obehnaná ohradní zídkou s brankou a plotem - obojí zaniklo při poslední opravě. Příčný průjezd do dvora ve středním traktu již. křídla je zaklenut čtyřmi obdélnými plackami do nízkých půloválných pasů. Velká hloubkově orientovaná místnost v JV nároží téhož křídla, původně klenutá třemi obdélnými plackami, je dnes plochostropá. Je pravděpodobné, že novodobé opravy a zejména velká rekonstrukce v 80. letech zasáhly nevhodně i v jiných prostorách do původního stavu.