venkovský dům

Patrový převážně roubený dům se nachází při cestě v S části obce, na úpatí JV svahu, do kterého je v zadní SZ části částečně zapuštěn. Střecha je sedlová, krytá taškami. Obytná část je v přízemí hladce omítaná a opatřena vyřezávanou podstávkou, zadní JZ stěna je pouze roubená. Štítové JV průčelí je trojosé a štít hladce omítaný, s trojicí obdélných oken ve dvou úrovních nad sebou. Vstupní SV průčelí je ve střední části opatřeno krátkou bedněnou pavlačí, za kterou se hospodářská část rozšiřuje o šíři zápraží. Okna jsou obdélná, převážně dvojkřídlá lícová s profilovanou parapetní římsou. Na S straně přiléhá k domu terasová zeď z pískovcových kvádrů, se vstupem do sklepa. Na kraji pozemku je u cesty umístěna menší pilířová kolna krytá pultovou střechou (bez památkové ochrany). Areál je uzavřen plaňkovým plotem. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům čp. 77 a vymezený pozemek.