venkovský dům

Dům se nachází na S konci samoty, u silnice, při V straně údolí. Patrový dům leží na Z-V ose, se vstupním S průčelím obráceným do dvorku ohraničeného na V straně sklípky tesanými do skály (svah je terasově dozděn z pískovcových kvádrů) a na S straně zadní stěnou sousedního čp.58. Přední Z strana dvora je uzavřena dřevěným plotem s kamennými sloupky. Dům se skládá z přední převážně roubené části, na kterou navazuje o něco vyšší část se zděným přízemím. Dům je kryt dvojicí sedlových eternitových střech s polovalbami; přední je na J straně protažena nad přístavbou až k zemi, zadní je od J otevřena roubeným vikýřem. Zděné části fasády jsou hladce omítané, zadní část je v přízemí otevřena oblouky. Okna jsou obdélná, rámovaná vyřezávanými prkennými šambránami. Nad S průčelím je umístěna bedněná pavlač nesená vyřezávanými sloupky. Přední štít je zdoben vyřezávanou lomenicí s nápisem "Obnoveno v prvních letech naší samostatnosti", zadní štít je zdoben svislým laťováním. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 57 a vymezený pozemek.