venkovský dům

Patrový převážně roubený dům obdélného půdorysu, stojící přímo v jádru obce, na rozcestí u kostela, na Z-V ose. Jádro domu tvoří trojdílná dvoutraktová dispozice, ke které je napojená hospodářská část. Objekt stojí na nízké kamnenné podezdívce. Přední část přízemí je roubená, dodatečně rozšířená o třetí zděný trakt s přetaženou střechou, střední a zadní díl domu je zděný. Přední část domu má přízemí i patro o zápraží širší, štítovou a boční stěnu světnice obepíná profilovaná podstávka. Hlavní štítové průčelí je čtyřosé v přízemí i patře s obdélnými dvoukřídlými okny rámovanými prkennou šambránou. Štít je omítaný, členěný lizénovým rámem a prolomený třemi obdélnými okny ve dvou úrovních nad sebou. Průčelí směřující do dvora je ve střední zděné části členěno vpadlinami. Nad střední a hospodářskou částí do domu je umístěna zapuštěná pavlač s profilovanými sloupky ukotvenými na přesahu střechy. Síň je předělena klenutým obloukem z pískovcových kvádrů. K zadní světnici je napojen chlév zaklenutý plackami do pasů a kolna s trámovým stropem. Zadní štítové průčelí směřující do dvora má přízemí zděné (stěna kolny), patro roubené s profilovanou podstávkou, trojosé s třemi obdélnými dvoukřídlými okny. Lomenice je zdobně skládaná, členěná lištami. Střecha domu je sedlová, asymetrická, krytá eternitovými šablonami. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení a vymezený pozemek.