venkovský dům

Patrový převážně roubený dům je situovaný v poměrně odlehlé poloze v severní části vesnice, na levém břehu Liběchovky. Objekt má trojdílnou dvojtraktovou dispozici s krátkým hospodářským dílem napojeným v ose stavby. Přízemí má roubený pouze obytný (světnicový) díl v obou traktech, síň a třetí díl objektu s menší komorou ve výměnkářském traktu a chlévem v hlavním traktu je zděný z pískovcových kvádrů. Patro je roubené, s krátkou zapuštěnou pavlačí v šířce síňového dílu. Je jednotraktové, s obytnou místností nad světnicí a dvěma menšími komorami v komorovém dílu, z nichž jedna je přístupná ze síně a druhá z prostoru pavlače. V ose stavby napojený hospodářský díl obsahuje v patře hrázděnou komoru přístupnou přímo ze dvora. Stavba má hambalkový krov se středovou vaznicí podpíranou sloupky s pásky a věšadly, v prostoru nad hambalky jsou dochována povalová polopatra omazaná hlínou, která sloužila k sušení chmele. Krytina je z pálených černě glazovaných (solených) bobrovek, kladených jednoduše (spoje jsou podkládány tzv. špánky). Na straně do dvora je umístěn dlouhý nízký, tzv. chmelařský vikýř. Zadní strana domu (do zahrady) je krytá na hlavní části střechy stejnými bobrovkami, ve spodní části nad přízemním traktem je z falcovaného plechu. Přízemí štítového i dvorního průčelí obytné části zdobí bohatě profilovaná podstávka, datovaná letopočtem 1798. Součástí domu je částečně navazující hospodářský objekt se sedlovou střechou krytou eternitovými šablonami. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům a vymezený pozemek.