venkovský dům

Patrový roubený dům obdélného půdorysu, stojící na okraji západní vyvýšené části osady, na JZ-SV ose. V SV části je přistavěna kůlna krytá pultovou střechou. Dům má trojdílnou dispozici v přízemí i patře. Objekt stojí na nízké kamenné podezdívce, v přízemí je roubená pouze světnice, zbylá část je zděná z pískovcových kvádrů, hladce omítnutých. Patro je téměř celé roubené, pouze zadní komora má stěny hrázděné. Nad vstupem v JV průčelí je krátká pavlač. Hlavní JZ štít je dvojosý s bohatě vyřezávanou podstávkou, lomenice je novodobě bedněná svisle kladenými prkny. Všechna okna jsou obdélná, dvoukřídlá, v přízemí opatřená okenicemi. Střecha je sedlová krytá taškami. Předmětem ochrany je dům čp.53 a vymezený pozemek.