archeologická lokalita "Starý zámek" se zříceninou Střelického hradu

Významná archeologická lokalita nacházející se 730 m JV od centra Střelic proti renesančnímu zámku v Jevišovicích na skalnaté ostrožně levého břehu řeky Jevišovky s kótou 384 m v poloze „Na starém zámku“ ve starších mapách nazývané „Starý hrad“ či „Starý zámek“. Ostrožna má příkré svahy s převýšením asi 55 m, délku kolem 130 m a šířku cca 23 - 70 m. Přístupná je pouze od severovýchodu. Pozůstatky pravěkého opevnění nejsou zřetelné, pravděpodobně byly částečně využity a částečně zničeny stavbou středověkého hradu, který zde vznikl v poslední čtvrtině 13. století. Pravěké naleziště je tedy plošně totožné s lokalitou středověkého hradu. Zřetelná je jeho trojdílná dispozice. Na prvním široce rozepjatém obloukovém předhradí (65 x 15 m) zdivo nevystupuje vůbec. Za ním je situován 12 - 16 m široký a až 3,5 m hluboký příkop. Následuje přes 40 m dlouhé a až 33 m široké plató s ojedinělými fragmenty zdiva pojeného hlínou. Ukončeno je zřejmě druhotně upravenou kamennou skalní depresí (příkop), oddělující plató od plochého pahorku jádra o rozměrech 27 x 10 m. Ten je na jihu a jihovýchodě obklopen terénní vlnou pravděpodobně středověkého parkánu, kde je několik fragmentů kamenného zdiva kladeného na maltu. Temeno jádra převyšuje úroveň parkánu o 3 - 5 m. Listina z roku 1398 o dělení hradu mezi několik členů rodu vypočítává dvě předhradí, více vrat a mostů, velkou věž a kapli. Věž zřejmě stála v jádru hradu, ale pak zbývala plocha jen pro nevelký palác velmi úsporné bergfritové dispozice.