venkovský dům

Přízemní, samostatně stojící, zčásti roubená, chalupa, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru S-J. Střecha sedlová polovalbová, pokrytá lepeným šindelem, s okapní orientací k cestě. Východní podélné průčelí v jižní části s obytným stavením sroubeným z hraněných trámů na kamenné neomítané podezdívce. V severní části původně hospodářská část, dnes neomítáno nově vyzděno z tvárnic. Roubená část o třech osách. U jižního nároží dvě dvoukřídlá okna nečleněná do tabulek, v líci stěny. Ve třetí ose vstup s tesařským ostěním a s jednokřídlými dveřmi ze svisle kladených širokých prken. Vedle vstupu k zděné části čtvercové vysoko posazené nečleněné okno v líci. Ze stěny z jižní strany vstupu a u zděné části vystupují rovně seříznutá zhlaví prahových trámů a obdélná čela příčného roubení. Předsazený okap na vazných trámech kryje u roubené části mírně zvýšené kamenné zápraží. Ve zděné části u roubeného obytného stavení vysoko posazené čtvercové nečleněné okno v líci. V závěru průčelí u severního průčelí obdélný vjezd s dvoukřídlými prkennými vraty. Severní průčelí bývalé hospodářské části o dvou okenních osách, neomítané nově vyzděné z tvárnic. Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci zdiva.V pološtítu vyzděném z tvárnic dvě menší obdélná dvoukřídlá okna nečleněná do tabulek, v líci zdiva. Střecha ukončena polovalbou. Západní podélné průčelí v jižní části s roubeným obytným stavením a v severní s bývalou zděnou hospodářskou částí. Severní zděná část ze severní poloviny vyzděná z neomítaných tvárnic a jižní polovina z původního spárovaného zdiva z lomového kamene. U severního nároží obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. V části z lomového zdiva úzké obdélné okénko v líci. Obytné stavení sroubené z hraněných trámů na kamenné podezdívce, o třech okenních osách (2-1), mírně ustupuje za líc zděné části. Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny. V polovině roubené stěny obdélná čela příčného roubení. V pultu polovalbové střechy tři střešní obdélná okna. Jižní štítové průčelí obytného stavení o dvou okenních osách, sroubené z hraněných trámů na nízké kamenné podezdívce. Okna umístěna u východního nároží, obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny. Nárožní vazby rybinové. Pološtít obložený svisle kladenými překrývanými prkny. Střecha ukončena polovalbou.