kostel sv. Mikuláše

Neohraničený kostel stojí v severní části obce, volně uprostřed návsi. Jeho pozemek, tvořící na jihu a východu nízkou terasu, je právě z těchto stran zhruba vymezen opěrnou opukovou zídkou se zábradlím (pilířky + ocel. profily) a ze stran zbývajících zpevněnou komunikací, na severu nezpevněnou. Zdivo kamenné, z hrubě opracovaných opukových kvádříků. Vnější štukové omítky jsou bílé, plastické články provedeny v tmavě červené barvě. Orientovaná stavba má obdélnou loď a poněkud užší, krátký, příčně položený presbytář stejného tvaru, k jehož severnímu boku přiléhá kvadratická sakristie. V ose západního průčelí lodě předstupuje hranolová věž, rohy mezi věží a lodí vyplňují dva přibližně čtvrtkruhové útvary výškově shodné s lodí. (Pokračování popisu na DL.) Valbové střechy kostela jsou kryty bobrovkami, cibulová báň nad věží i stejně zakončený polygonální sanktusník nad kněžištěm jsou pobity plechem. Rovněž oplechováno je i završení čtvrtkruhových přístavků věže. Obě báně jsou zakončeny makovicí s bohatě kovaným křížem. Dveře jižního vchodu výplňové, dveře západní s diagonálně kladenými prkénky. V soklu východního průčelí kněžiště vsazena kamenná deska s jednořádkovým reliéfním nápisem neznámého původu i smyslu.