venkovský dům

Samostatně stojící chalupa na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru V-Z. Chalupa na zvýšené podezdívce, obytná část sroubená z hraněných bílených trámů. K západnímu štítovému průčelí dříve přiléhal zděný sklípek. Střecha chalupy sedlová, k západu ukončená polovalbou a k východu skosená do protažené zhoupnuté valby, pokrytá eternitovými šablonami. Západní štítové průčelí se zvýšenou podezdívkou, v roubení dvě okenní osy. V podezdívce u severního nároží dvoukřídlá prkenná vrata vjezdu, krytá pultovou stříškou podporovanou hranolovými dřevěnými sloupky. Stříška kryta dehtovým papírem. Okna v roubení obdélná křížem členěná, v líci stěny. Nárožní vazby rybinové, v horních nárožích křížení zaoblených zhlaví trámů roubení. Přesahy trámů roubení nesou trám vynášející pološtít. Pološtít předsazený obložený svisle kladenými prkny, k jihu pult střechy prodloužený o menším sklonu. Střecha ukončena polovalbou. Pod polovalbou větrací obdélný otvor. Podélné jižní průčelí s dřevěnou pavláčkou, o dvou osách. Pavláčka přístupná u západního nároží schodnicovým přímým dřevěným schodištěm při obvodové stěně, s plným prkenným zábradlím. V nástupu schodiště jednokřídlá plaňková vrátka. Pavláčka vyložena na dřevěných krakorcích, s plnou prkennou poprsní. V ose u západního nároží obdélné okno křížem členěné, v líci zdiva. V ose k východnímu nároží obdélný vstup s tesařským ostěním a jednokřídlými prkennými dveřmi. Vlevo vstupu ze stěny vystupují rovně seříznutá zhlaví a obdélná čela příčného roubení. V závěru průčelí nárožní vazba na úhel s přesahy zhlaví trámů roubení. Po délce průčelí vystupují ze stěny krátká rovná zhlaví stropnic. Okap předsazený na vazných trámech kryje pavláčku, na stranách hranolové dřevěné sloupky, ve středu sloupek dřevěný ozdobně profilovaný. K východnímu průčelí přiléhá otevřený přístavek krytý pultovou střechou, navazující na valbu střechy stavení. Ze severu přístavek se zbytky lomového zdiva a bednění štítu pultové střechy. Podélné průčelí obrácené k severu o jedné okenní ose, trámy roubení nebílené. Podezdívka nově vyzděna z tvárnic a cihel, se dvěma úzkými okny k západnímu nároží. Okno v roubení u západního nároží obdélné šestitabulkové v dřevěném rámu, v líci stěny. K východnímu nároží dva malé čtvercové okenní otvory.