dům

Dům čp. 90 nalezneme v jižním konci obce situovaný ve svahu vlevo od komunikace vedoucí na Starou Paku. Částečně roubený přízemní dům stojící na obdélném půdorysu kryje sedlová střecha. Objekt se svým severozápadním okapovým průčelím obrací k průjezdní komunikaci. V trojdílné dispozici navazuje na roubenou světnici průchozí síň a zděný chlév s komorou. Roubení světnice spojované rybinovým plátem spočívá na poměrně vysoké, předsazené podezdívce z pískovcových kvádrů. Podezdívku pokrývá v nepravidelných plochách hladká omítka. Nároží roubení zvýrazňují zdobené přesahy posledních trámů. Interiér světnice osvětluje Dvojitá dvoukřídlá okna členěná do šesti tabulek lemovaná profilovanými šambránami s parapety. Severozápadní průčelí světnice nese dvojici oken, severovýchodní štítoví průčelí trojici oken a jihovýchodní průčelí jedno okno. Z jihovýchodního průčelí vystupuje z plochy roubené vnější stěny blok pece zasahující částečně i do vnější zdi síně. Blok pece je opatřen hladkou omítkou a spočívá na podezdívce s odhalenými pískovcovými bloky. Částečně zděná síň je z obou stran přístupná jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce osazenými v dřevěných ostěních s profilovanými obložkami. Vstupní dveře na severozápadním průčelí doplňuje nadprahové okénko. Třetí díl tj. chlév s někdejšího roubenou komorou předstupující před severozápadní průčelí a přístavba roubené stodůlky prodlužující půdorys v severovýchodním směru je dnes sjednocen novodobou vyzdívkou opatřenou hladkou omítkou. Tento prostor prosvětlují dvě repliky historických na severozápadním průčelí a jedno na jihovýchodním průčelí. Prostor je přístupný z jihovýchodního průčelí jednoduchými dveřmi rámové konstrukce. Severovýchodní štít nese repliku bohatě členěné lomenice s dvojící čtvercových okének. Lomenice je vodorovně rozdělena do čtyřech polí ohraničených obloučkově vyřezávanými lištami. Třetí pole od spodu tvoří tři oddělené části se šikmým deštěním. Jihozápadní štít je svisle bedněný se středním šikmo deštěným polem. Novou střechu s betonovou krytinou a nevhodnými přesahy před štíty doplňují na jihovýchodní straně trojice vyklápěcích střešních oken a nové těleso tahového komínu vyzděného ze šamotových tvarovek.