venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) sýpka 3) chlévy 4) stodola 5) brána s brankou 6) bývalá kolna Zděná usedlost situovaná na západním okraji návesního prostoru. V čele usedlosti obytné stavení ve štítové orientaci s navazující patrovou sýpkou. Vlevo na obytné stavení navazuje ohradní zeď s vjezdovou branou a brankou s půlkruhovými záklenky. V jižní části usedlosti chlévy, na které v minulosti navazovala kolna (dnes dochována jen její jižní obvodová zeď, plnící funkci ohrazení). V závěru usedlosti stodola. 1) obytné stavení Obytné stavení je přízemní stavba založená ve štítové orientaci na severní (až severovýchodní) straně dvora. Dům špýcharového typu je trojdílný, v přední části se světnicí řešený jako dvoutrakt, ve středním dílu se zaklenutou síní a blokem černé kuchyně, která byla sekundárně přestropena. Zadní díl tvoří zděná patrová sýpka (viz. položka č. 2). Podkroví nad světnicí a síní bylo upraveno k bydlení, ve střeše tamtéž na straně do dvora byly osazeny dva pultové vikýře. V interiéru podkroví byl ponechán blok zdiva z ubořeného průlezného komína. veškeré výplně okenních a dveřních otvorů jsou nové a pocházejí z adaptace (r. 2000). Strop ve světnici je trámový s prkenným záklopem, zčásti vyměněným. Strop v bývalé světničce je nový (r. 2000), trámový. 2) sýpka K obytné části přiléhá patrová sýpka, která je v přízemí zaklenutá valenou klenbou, v patře s trámovým stropem. Podkroví sýpky je opatřené vnitřním krovem s bedněním, z vnější strany s hliněným lepencem. Vnější krov nese latě s pálenou taškou bobrovkou. V západní zdi sýpky byla v patře a v podkroví prolomena v r. 2000 (vždy po dvou) úzká okna osvětlující interiér. nádvorní strana sýpky je opatřena úzkými štěrbinovými okénky. 3) chlévy Jižní stranu dvora vymezuje rozlehlý zděný chlév, v interiéru zaklenutý do pasů a pruských placek, ve štítu datovaný do r. 1851. Střecha je sedlová, krytina tašková, cementová. Východní štít stavby byl sekundárně prolomen a opatřen dvoukřídlými vraty. Nad nimi je ve štítu vstupní otvor do podkroví. V závěru štítu je v omítce vytažen letopočet 1851. Podélná strana obrácená do dvora je členěná okny a vstupy s vodorovným nadpražím. Strana jižní je bez otvorů. 4) stodola Západní stranu dvora vymezuje takřka v celé jeho šířce stodola vystavěná ve 2. polovině 19. století. Střecha je sedlová, krytá pálenou taškou. K východní (nádvorní) straně přiléhala sekundárně přistavěná kolna s pultovou střechou, zbořená v r. 2002. Vrata stodoly na straně do dvora jsou dvoukřídlá, bedněná plechovými tabulemi (vlnité desky). Zdivo je kamenné a cihelné. 5) brána s brankou Na návesní štít obytného stavení navazuje mohutná zděná brána s brankou s otvory sklenutými zhruba polokruhem. V r. 2001 byla brána opravena a opatřena novými vraty a vrátky. 6) bývalá kolna Kolna sekundárně přistavěná k východní (nádvorní) straně stodoly, krytá pultovou střechou, zbořená v r. 2002. Dochována pouze její jižní obvodová zeď, plnící funkci ohrazení.