městský dům

Jednopatrový řadový dům (měšťanský, právovárečný). Fasáda tříosá - intaktně dochovaná. Pískovcový sokl s větracím otvorem do sklepa. Fasáda v přízemí členěna mělkým kvádrováním (střídají se řady z vyšších a nižších kvádrů); nad oběma vstupy vyznačuje šikmé kvádrování přímou klenbu překladu. Nad oběma vstupy štukový šíp protínající kroužek (šípy směřují od osy domu k nárožím). Vpravo pravoúhlý portál (kamenný, hladký - pouze s páskem po obvodu, dole odrazníky, je natíraný fasádní barvou) s bohatě vyřezávanými vraty (popis uveden zde v závěru). Vlevo formátově i profilačně shodný štukový portál s typickým vstupem do krámu (po bocích dveří hladká zazdívka reagující na širší portál). Venkovní trámcové dveře (bezpečnostní, ve dne rozevřené) dvoukřídlé, svlakové, oplechované, s původními závěsy; vnitřní dvoukřídlé prosklené dveře původní (dole čtvercová hladká výplň, 3 prosklené, nečleněný nadsvětlík). V ose přízemí obdélné okno (dvojité); vnější novodobé s jedinou tabulí (slouží jako výloha), mezi okny jednoduchá (dobová) mříž. Nevýrazná patrová římsa. Patro členěno lisénovým rámem (svislé prvky proleněny vpadlinou). Šambrány okolo oken objímají i podokenní výplně a celek má charakteristický lichoběžný (dole rozšířený) tvar. Podokenní výplně jsou ležatě obdélné s palmetou a rozvilinami (u všech oken stejné, jemnost štuku zalita černými nátěry). Okna dvojitá; vnější lícuje s fasádou, je otvírané ven (ve fas. orig. úchyty k zajištění otevřených oken); okna rozdělena poutcem - nahoře dvoukřídlé (s 1 tabulkou), dole dvoukřídlé (s 2 tabulkami), výsledný dojem 6 tabulkové okno. Bez SHP nelze určit, zda okna jsou klasicistní, nebo z konce 19. století (autentické jsou i vnitřní mechanismy). Silně vystupující, jednoduše profilovaná okapní římsa. Okap (novodobý, ale v odpovídající poloze). Komín novodobý. Střecha sedlová, krytina šedý eternit vhodného skladu. Fasáda do dvora zcela hladká. Původní (dvou)barevnost uliční fasády zjištěna restaurátorským průzkumem (celoplošně béžová, podokenní výplně a portály šedomodrá - viz kolonka 17), dnes okrová s bílými doplňky - neodpovídající hist. stavu. Vrata: Dvoukřídlá, obdélná, vyřezávaná; konstrukce svlaková. Římsa (napevno na každém křídle, opírá se o překlad portálu); horní výplň (obdélná, ležatá) s bohatou rozvilinovou výzdobou; střední výplň (čtvercová, profilované lištování jako u ostatních výplní) ve středu plastická kružnice pětilisté růžice z níž do 4 strany (diagonálně) vybíhají zdvojené lotosové květy; dolní výplň (obdélná ležatá) s variantou slunce; zcela dole ořímsovaná kanelovaná okopnice. Příraznice s mohutnou hlavicí, dřík tordovaný (v místně charakteristické "hadovitě" redukované formě), patka hladká. Klika litinová klasicistní, zámek krabicový, závěsy vrat původní. Barevnost: fládrování na dub (původní barevné vrstvy byly odstraněny - viz rest. průzkum). Míry - světlost portálu: šířka 215 cm, výška 240 cm.