socha Panny Marie

Socha Neposkvrněného početí Panny Marie (Immaculata) je situovaná na východním okraji obce Rváčov, po pravé straně silnice ve směru Lomnice nad Popelkou – Rváčov, u domu č. p. 31, pod vzrostlými stromy. Socha vysoká 3,55 m vytesaná z šedohnědého jemno až hrubozrnného křemenného pískovce stojí na cca 2 m vysokém podstavci. Nízký kvadratický sokl, který nasedá na hranolový pískovcový stupeň, přechází v zúžený hranolový dřík zakončený mohutnou profilovanou římsou s nástavcem sloužícím jako podnož pro sochu Panny Marie. Dřík je ze tří stran opatřený hlubšími nikami, které zdobí nízké reliéfy světců. Na čelní jihovýchodní straně je umístěn reliéf sv. Josefa. Světec je s vousem, prostovlasý, s hlavou mírně skloněnou k pravému rameni, oděný ve splývavém mírně zřaseném rouchu s ležatým límcem. V rukou drží knihu (?). Po pravé straně se nalézá reliéf zobrazující křest Ježíše Krista sv. Janem Křtitelem. Jak Křtitel stojí ve vodě a pravou rukou křtí – polévá vodou hlavu klečícího Krista, který má zkřížené ruce na prsou. Jan v levé ruce svírá tenký rákosový kříž. Po levé straně je umístěn reliéf sv. Antonína Paduánského. Světec je oděný ve splývavém františkánském rouchu. V rukou drží lilii (?). Panna Marie v mírně podživotní velikosti je zobrazena v obvyklém ikonografickém pojetí jako stojící na zeměkouli s obtočeným hadem. Je oděna v jednoduchém splývavém rouchu, ruce má sepjaté v modlitbě. Je prostovlasá, kolem hlavy má pozlacenou kovovou svatozář s devíti hvězdami. Na plastice jsou patrné zbytky polychromií – bílá a červená. Na čelní straně dříku pod nikou je vyryta datace 1825 odkazující na rok vzniku sochy. Na zadní straně římsy jsou vyryté špatně čitelné zbytky nápisu: „…opravil Jozef Jína 1862“. Podle pamětní knihy lomnické fary nechal sochu roku 1825 vytesat Jan Zajíc.