kaplička sv. Anny

Kaplička sv. Anny leží v místní části města Tanvaldu zv. Žďár, severně od hlavní komunikace (směr Jablonec n. N. - Harrachov). Kaplička na obdélném půdorysu, jednotlivá průčelí v rozích zkosená, zvýrazněna pilastry s profilovanými hlavicemi, které nesou štukové kladí přecházející do hlavní římsy. Na východní straně je vchod do kapličky, obdélný, segmentem zakončený portál s jednoduchým klenákem. (Dveře z 2. poloviny 19. století schází, nahradila je mladší kovaná mříž). Kaplička zastřešená cibulovitou bání, dnes krytou plechem (na starší dokumentaci krytá břidlicí, ta byla později vyměněna za eternit). V interiéru zděný, křížově zaklenutý prostor s pilastry v rozích. (V kapli byl původně barokní oltářík se zaseklou barokní sochou sv. Anny Samotřetí. Na oltáři byly pestře polychromované sošky boha Otce, Archanděla Michaela a Anděla Strážce. Ve zděné senze oltáře Boží hrob s dřevořezbou ležícího Krista, po levé straně oltáře byl dřevěný krucifix lidové provenience.)