ambity

Čtyřkřídlé přízemní částečně popdsklepené zděné a hladce omítnuté ambity s nárožními kaplemi a s věží nad hlavním vstupem jsou vzhledem ke světovým stranám situovány diagonálně. Vstupní věž stojí uprostřed jihovýchodního křídla ambitů. Je dvoupatrová, zastřešená cibulovou bání s lucernou, jejíž cibulová stříška vrcholí makovicí s latinským křížem; vše kryto měděným plechem. Fasády jsou členěny profilovanými kordonovými římsami a zakončeny korunní římsou, která je ve střední části vzdutá pro umístění ciferníků hodin. Věž má okosená nároží, při nichž člení fasády v obou patrech nárožní pilastry. V přízemí jihovýchodního průčelí se nachází hlavní vstup do areálu kaple, s profilovaným portálem s ušima a zvýrazněným hlavním klenákem v podobě volutové konzoly, na niž nahoře dosedá štuková páska v podobě stylizovaného srdce, uvnitř něhož je letopočet 1749. Supraportu dále vyplňují dvě štuková ozdobně vykrajovaná zrcadla umístěná po stranách srdce a nahoře ji rámuje segmentový oblouk vzduté kordonové římsy. V patře věže dosedá na tento oblouk nika, rámovaná profilovanou šambránou, jejíž konchu vyplňuje motiv mušle. V nice stojí pískovcová socha Panny Marie s Ježíškem. Čtyři nárožní kaple stojí na čtvercovém půdorysu, mají stanovou střechu, vrcholící z pískovcových kvádrů vyzděnou lucernou (kruhového půdorysu) s cibulovou mědí pobitou stříškou, zakončenou makovicí a rúznými kovanými nápisy či monogramy. Na severní kapli sv. Jana Nepomuckého ? jsou propletena dvě “A” a dvě “N”, nad tím ve svatozáři boží oko, na západní kapli sv. Rodiny ? jsou propletena písmena: “J, O, A, C, H, J”, nad jižní kaplí je Kristův monogram: “I H S” doplněný latinským jetelovým křížem a nad východní kaplí sv. Antonína Paduánského asi písmena: “E, O I, S, P” doplněné nahoře zkříženými květinami. Střechy kaplí i valbové střechy ambitů jsou kryty šablonami z živičné lepenky (bitumenový šindel). Fasády kaplí jsou členěny při zaoblených nárožích pilastry, mezi nimiž jsou lisénové rámy a nahoře jsou zakončeny profilovanou korunní římsou. Segmentovým obloukem zakončené okenní otvory jsou rámovány šambránou s uchy a obrysovou lištou, uprostřed segmentu je zvýrazněn hlavní klenák. Ambit je na vnitřní straně otevřen arkádou s převážně stlačenými oblouky a před nárožními kaplemi má ve střeše sedlové vikýře s kasulovými okny a zakončené segmentovými neúplnými okřídlenými frontony. Fasáda je na této straně členěna pilastry. Kryté arkádové chodby spojují také na čtyřech stranách ambit se vstupy do centrální kaple. Vně jsou fasády ambitu členěny lizénovými rámci. Uprostřed jednotlivých křídel (kromě hlavního vstupního křídla s věží) vystupuje na vnější straně mělký rizalit, s pilastry při zkosených nárožích, zdůrazňující pískovcové portály vstupů se stlačenými oblouky s hlavním klenákem. Chodby jsou zaklenuty českými klenbami, zdobenými štukovými zrcadly. Štukovými ornamenty jsou zdobena také nadpraží vstupů uvnitř ambitů. V ambitech jsou porůznu osazeny většinou pískovcové epitafy fundátorů kaple. Prostranství mezi ambity a centrální kaplí je dnes zatravněno a roste v něm několik kusů dřevin, asi z náletů.