náhrobek

Náhrobek ve tvaru kříže zhotovený z šedého pískovce je umístěný na hřbitově v obci Tatobity, cca 30 metrů západně od kostela sv. Vavřince. Hřbitov se nachází na vyvýšenině na západním okraji obce, po levé straně silnice ve směru Tatobity – Turnov. Na nízký široký kvadratický sokl nasedá široký hranolový dřík, který přes nástavec přechází ve vrcholový kříž. Sokl je na čelní straně opatřen hlubokou nikou, ve které je umístěný plasticky propracovaný reliéf Piety s korunkou na hlavě. Nika je orámovaná plastickým rostlinným ornamentem s motivem vinné révy. V horních nárožích pod římsou, která jej odděluje od dříku, sokl zdobí volutová ucha. Spodní část dříku je hladká, pouze na čelní straně ozdobena jednoduchým florálním ornamentem s volutami. Horní vyšší část je z čelní a bočních stran opatřena hlubokými orámovanými nikami, v nichž jsou umístěny plasticky propracované reliéfy světců. Na čelní straně se nalézá reliéf sv. Barbory. Světice je oděna ve splývavé drapérii, přes ramena má sponou sepnutý jednoduchý plášť. V pravé ruce drží kalich s hostií, levou ruku má volně položenou na šatě. Je prostovlasá s korunkou na hlavě. V nárožní nice na pravé straně se nachází reliéf sv. Františka Serafínského. Světec je oděný v jednoduchém splývavém v pase ovázaném řeholním rouchu. Je prostovlasý, v pravé ruce drží knihu a v levé růženec. V nárožní nice na levé straně je umístěný reliéf sv. Václava. Světec je oděný ve vojenské suknici a kazajce, je obutý ve vysokých botách. Přes ramena má sponou sepnutý splývavý plášť. Je prostovlasý, na hlavě má korunu. V pravé ruce drží praporec. Dřík je zakončený volutovou profilovanou římsou. Na nástavec nad římsou navazuje mohutný vrcholový kříž zdobený jednoduchou drapérií „zavěšenou“ na horizontálním břevně a ornamentem. Na zadní straně je částečně čitelný nápis „živobytí zhotovit – J. Hlavka“ a datace vyrytá na soklu odkazující na rok vzniku náhrobku 1847 (?).