socha sv. Václava

Na obdélné betonové základně je posazen nízký hranolový sokl, který přechází do dříku. Čelně v dříku vytesán pozlacený text: SV: VÁCSLAV/ Ty jsi dědic české země, / Rozpomeň se na své plémě/ Nedej zahynouti/ Nám i budoucím!/. Na zadní straně dříku je vytesán dedikační text: K oslavě sv. Vácslava./ a na památku Vácslava Riegra/ někdy mlynáře semilského./ Narozen dne 19. dubna 1778/ zemřel dne 16. dubna 1841./ Pochován jest na sáh před poledními/ dveřmi na Koštofranku./ Tuto sochu postavil vděčný syn/ Dr. Fr. Lad. Rieger,/ 1864./. Dřík vrcholí opět se zužující římsou tvořenou šikmou převodkou, oblounem, výžlabkem, pravoúhlým odstupněním, šikmou převodkou a abakem. Na pravé boční straně abaku je vytesán text: /Frant. Herrgesell v Praze/. Na dříku je en face stojící postava světce v kontrapostu levé nohy v obvyklém pojetí. Světec je oděn ve zbroji se železnou košilí ke kolenům, zdobenou lemováním a dvěma řeckými kříži v dolní části, na kolenou chránítka, na nohou špičaté boty s ostruhami. Na zádech má dlouhý splývavý plášť. Kolem pasu je diagonálně sepnutý zdobený pás s mečem visícím u levé nohy. Levá ruka je ohnutá v lokti, přitisknuta na prsou, s navléknutým štítem s reliéfní orlicí. Pravá ruka ohnutá v lokti přidržuje před tělem dlouhý praporec s dolním koncem na zemi u pravé nohy. Na vousaté hlavě s hustými kadeřemi vlasů je posazena svatováclavská knížecí čapka, čtyřrohá lemovaná zdobenými páskami.