zámek

Zámek je trojkřídlá podsklepená hladce omítnutá převážně patrová budova pod valbovou střechou, krytou bobrovkami na husté laťování (pouze pavilony na konci bočních křídel jsou dvoupatrové pod mansardou, která je i nad zvýšeným hlavním sálem uprostřed hlavního západního křídla) postavená na půdorysu písmene U otevřeného na východ do náměstí. Okna na vnějších průčelích jsou převážně dvojitá čtyřkřídlá desetitabulková (rozdělená poutcem na 4 + 6 tabulek) ven a dovnitř otvíravá osazená v líci fasády, okna do nádvoří a v pavilonech jsou podobná avšak jednoduchá (jsou většinou od chodeb) dovnitř otvíravá osazená do špalet. Dvorní průčelí jsou členěna lisénovými rámy, hlavní východní průčelí západního křídla je devítiosé přičemž v přízemí ve 3. a v 7. ose jsou francouzská okna a v patře v 1., 2., 8. a 9. ose jsou okna větší, vše zaklenuté plným obloukem. Ve středu v 5. ose (flankována jónskými pilastry vysokého řádu) je v přízemí hl. vstup se stlačeným obloukem a zasklenými dveřmi a v patře francouzské okno s plným obloukem vedoucí na balkon, nad ním litinový valdštejnsko-vartemberský erb dle privilegia z r. 1758. Nad středními pěti osami atika uprostřed se štítem s termálním oknem a s trojúhelným tympanonem. Průčelí bočních křídel jsou pětiosá, lisény jsou zde doplněny toskánskými pilastry. Pavilony mají do čestného dvora 3 osy a do prostranství před ním 4 osy (2+1+1), zde odděleny jónskými pilastry vysokého řádu (ne tak u jižního pavilonu, kde na něj navazuje zámecký kostel). Severní křídlo je rozšířeno dále na východ, kde je k severnímu pavilonu připojena dvouosým krčkem s průjezdem v přízemí další budova. Jedná se na jižním průčelí o dvanáctiosý (2+1+1+1+2+1+1+1+2 osy – v prostředních dvou osách jsou v přízemí dveře a nad nimi pískovcový erb Jana Josefa z Valdštejna dle privilegia z roku 1621) objekt přičemž vždy 2 postranní osy patří rizalitům vystupujícím o 1 okenní osu, východní průčelí (do náměstí) je čtyřosé (1+2+1 osa), a je členěn toskánskými pilastry vysokého řádu. Západní průčelí je čtyřosé s arkádou v přízemí. Severní strana objektu sousedí s okolními budovami. Vnější západní průčelí hlavního západního křídla je šestnáctiosé, v přízemí dělené na 2+3+2+1+2+3+2 osy. Kde v prostřední ose jsou dveře na místě dvou os, postranní dvojice os mají segmentová okna a průčelí u nich je bosováno, zrovna tak kolem dvojic os u dveří. Nad středními šesti osami je průčelí zvýšeno o polopatro hlavního sálu zámku, to má oválná okna a členěno je toskánskými pilastry. Jižní průčejí je patnáctiosé, přičemž 3 východní osy patří dvoupatrovému pavilonu členěnému jónskými pilastry vysokého řádu, zbývajících 12 os průčelí je členěno lisénovými rámy, v přízemí je celé průčelí bosováno a má zde segmentová okna. Severní průčelí je jedenáctiosé, přičemž 2 východní osy patří dvoupatrovému pavilonu členěnému jónskými pilastry vysokého řádu, zbývajících 9 os průčelí je členěno lisénovými rámy, v přízemí je celé průčelí bosováno a má zde ve 2. ose vstup do dnešní obřadní síně, nad nímž je pískovcový erb Jana Josefa z Valdštejna dle privilegia z roku 1621, ve 3. ose zasklené dveře, v 9. ose dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem a v 11. ose je okno slepé.