boží muka

Hranolová sloupková boží muka jsou situována nad obcí Cerhovice, SZ od jejího jádra, při historické cestě. Materiálem byl hrubozrnný pískovec. Objekt je umístěn na nízké základně obdélného půdorysu. Samotná boží muka sestávají ze tří dílů (se zářezy po druhotně vložených železných svorkách na zajištění jednotlivých dílů, které byly později odstraněny). Širší spodní část má volně naznačenou soklovou partii. Uprostřed ve zčásti projmutých nárožích reliéfně vystupují diamantové fasety. Nárožní projmutí začíná v úrovni soklové partie prvního dílu a končí až v horní části druhého dílu. V torzovitém kaplicovém nástavci vyniká vpadlé obdélné pole s pozůstatkem reliéfu Ukřižovaného (bez hlavy a rukou). Boční stěny jsou ve spodní části nástavce členěna římsičkou, zadní stěna pak obdélným vpadlým polem. Zakončení nástavce je nepravidelného tvaru.