kostel sv. Markéty

Kostel orientovaný presbyteriem k východu, zděný, omítaný. Vápenná omítka žlutá a bílá. Kostel jednolodní, podélný, s jednou mohutnou věží (zvonicí) umístěnou na severní straně kněžiště. V podélné zdi jižní připojena předsíň. Vstup: od západu klenutým portálem po sestupném schodišti se segmentovou klenbou pod emporou na dvou pilířích. Pilíře čtvercové. Obdélná loď má pět klenebních polí, kněžiště jedno klenební pole. Klenba valená s lunetami, s mírně vystouplými hřebínky a s kruhovými svorníky. Pod klenebními náběhy kamenné čabraky. V lodi na pravé (jižní) straně boční vstup s oknem v nadpraží a dvě okna segmentově zaklenutá. Na levé straně pouze dvě okna. Dlažba mramorová. Triumfální oblouk valený, půlkruhový. Presbyterium obdélného, v závěru zaobleného půdorysu, klenba ve výšce lodi, valená s pětibokými výsečemi. Na jižní straně kněžiště jsou dvě okna, v závěru zaoblená nika. Omítka okrová s nástropními malbami. EXTERIÉR: Hlavní průčelí nepředsazené, zeď rovná, ukončená korunní římsou. Nad jednoduchým kamenným portálkem segmentově zaklenuté okno s novodobým zasklením, pásková úzká šambrána. Po stranách naznačené dvojice pilastrů nahoře ukončené profilovanou římsou. Trojúhelníkový štít. Na pravém průčelí sedm okenních os, korunní římsa. Jedno okno je zazděno. Bez výzdoby. Levé průčelí: na styku kněžiště a zdi zvonice vyčnívá ze zdi nakoso opěrný pilíř. Dále přiléhá zvonice čtvercového půdorysu, mohutná. Nad střechou kostela vyčnívá dřevěná část zvonice, svisle bedněná, spočívající na dřevěných krakorcích. Ve zbylé části levého (severního) průčelí jsou dvě okenní osy a vystouplý vstup na emporu se schodištěm. Střecha kostela sedlová, břidlicová. Uprostřed lodi z hřebene střechy vyčnívá malá oplechovaná vížka. Zvonice pokryta šindelem. Schodiště na emporu a vstup z jižního průčelí jsou oplechovány. Doplněk popisu: V lodi druhotně vložená kruchta - segmentové klenby do traverz, trojosá segmentová arkáda. Sakristie klenuta valeně s širokými vstřícnými výsečemi, vstup zvenčí druhotný, z presbytáře prostý pravoúhlý portálek s klasicistními dveřmi. 1. patro věže přístupné po schodišti na západní straně věže, šikmý průchod segmentově klenutý, bez ostění, prostor bez oken. 2. patro věže - ústupek po obvodu zdi nese štenýřovou konstrukci s mohutným roštem, který je podlahou zvonové stolice v dalším patře. Prostor osvětlují tři štěrbinová okna, v zazdívce širších půlkruhových oken. Nejvyšší patro - zvonice má dřevěnou konstrukci s bedněným pláštěm a vzpěradlovou zvonovou stolici (2 zvony), s rytým vročením 1699. Z 2. patra věže vede průraz do podkroví nad presbytářem a lodí kostela. V jihovýchodním koutě v hloubce viditelný obezděný opěrný pilíř. Krokevní krov se stojatou stolicí, každá 4. vazba plná - sloupky zde doplněny v podélném směru pásky.