špýchar

Špýchar při usedlosti čp. 2 je patrová zděná (z lomového kamene, s cihlovými štíty) stavba čtvercového půdorysu, situovaná na SZ straně hospodářského dvora (při komunikaci). Stavba je opatřena hrubě hozenou omítkou v kombinaci s hladce omítnutými horizontálními plochami. Severní a J průčelí ukončuje fabionová korunní římsa (štítová průčelí bez členění). Vstup, prolomený v první ose z V strany J dvouosého průčelí, má kamenný pravoúhlý portál s lištou a vstupním otvorem s okosenými rohy (v náznaku sedlový portálek) a s vrcholovým klenákem s rytou datací 1805. V portálu jsou osazeny kované jednokřídlé dveře s diagonálním rastrem pásů se středovými drobnými růžicemi. Dvouosá průčelí mají podélně obdélná okénka s kamenným ostěním. V S průčelí se slepými špýcharovými okénky se dochovalo původní členění fasády - nárožní lisény s omítkovou rustikou a lisénové rámce. Sedlovou střechu kryjí bobrovky. K JZ nároží přiléhá pozůstatek ohradní zdi z lomového kamene, dozděný nevhodným novodobým zdivem (betonové tvárnice, cihly). Předmětem ochrany je špýchar při usedlosti čp. 2 na příslušném pozemku.