rajská zahrada

Areál kláštera dominuje jihovýchodní části historického centra Oseka, kostel je v jeho severozápadní části, konvent přiléhá k jižní straně kostela. Rajská zahrada se nachází uprostřed konventu. Prostor rajské zahrady je vymezen již od středověku čtyřmi křídly ambitu konventu otevírající se do něho velkými hrotitými kružbovými okny. Při zdech ambitu jsou osazeny čtyři náhrobní kameny, pátý je v dlažbě na obvodě. Náhrobní kámen opata Ludvíka (pravděpodobně opatem 1322—1332) je osazen ve svislé poloze, na východní straně posledního (nejzápadnějšího) okna ambitů jižního křídla konventu. Jedná se o obdélnou pískovcovou desku o rozměrech 203 / 105 cm. Při horním okraji má vytesán dvouřádkový nápis: O.ABBAS.LV / DEWI CVS. Do mezery mezi písmeny I a C zasahuje vpravo obrácený závit vyryté opatské berly, která v ose vyplňuje zbývající plochu kamene. Náhrobní kámen opata Ciriaka je osazen ve svislé poloze, na jižní straně čtvrtého okna ambitů západního křídla konventu. Jedná se o obdélnou pískovcovou desku o rozměrech 204 / 74 cm s vystouplým okrajem, složenou ze dvou kusů kamene rozdílné kvality. V okrajem vymezeném zrcadle je poměrně vysoký reliéf berly se závitem obráceným doprava a s velem na levé straně. Dole pod berlou (na druhém kameni) vytesán dvouřádkový nápis: “CIRIACVS / ABBAS”. Další nápis se vine kolem do kola na vystouplém okraji a začíná vlevo nahoře: “Ao 1632 . TEMP . RMI IN CHRO / PAC D D GEORGY VRAT MON . AVLAE REGIAE ET OSSEGY ABB . SAXVM HOC A REBE / LLIB. SAXON TEMPLO ET / MONRIO........FATO CONFRACTVM EST REPARATVM VERO AO 1633”. Náhrobní kámen opata Baltasara (opatem 1564—1579) je osazen ve svislé poloze, na severní straně čtvrtého okna ambitů západního křídla konventu. Jedná se o obdélnou pískovcovou desku o rozměrech 200 / 76 cm. V ploše desky je vytesán obrys berly s doleva obráceným závitem. Nad berlou vytesán nápis: “BALTASAR . ABBAS”, a pod ní dvouřádkový s datací: “V . IVLY . / MDLXXVIIII”, to jest 5. VII. 1579. Vzhledem k tomu, že v literatuře se jako datum úmrtí uvádí 13. června 1579, mohlo by datum na náhrobku být datem pohřbu. Náhrobní kámen Kerunka z Lomu je osazen ve svislé poloze, na prostředním opěráku severního křídla ambitů konventu. Jedná se o obdélnou pískovcovou desku o rozměrech 213 / 117 cm. Kolem jejího okraje je technikou rytého reliéfu proveden nápis, který začíná nahoře uprostřed: “ANNO. / DNI.M.CCC.L VI.XIIII.KL.OCT / OBS . Q.DNS. / .GERVNGVS . ET. MILES. / DE.LOM+”. V nápisem vymezeném zrcadle je touž technikou vytesán erb Kerunků z Lomu: V trojhranném gotickém štítě břevno, na štítě kbelíková přilba s přikryvadly, klenotem jsou dvě složená křídla se znamením ze štítu. Dnes je zatravněná plocha rajské zahrady po obvodu vydlážděna čtvercovými nebo obdélnými pískovcovými deskami a opatřena jemným štěrkem vysypanými cestičkami. Ty jsou vytyčeny ve tvaru heroldského kříže se zatravněným kruhem na křížení. Pátý náhrobní kámen je osazen v dlažbě po obvodu zahrady, před čtvrtým oknem východního křídla ambitů konventu. Jedná se o obdélnou pískovcovou desku o rozměrech 69 / 47 cm. Na ní je nahoře vytesán malý latinský křížek a pod ním, pro ušpinění desky, nečitelný šestiřádkový nápis. Patrně pochází z klášterního hřbitova u kuchyňské zahrady.