východní bašta opevnění zámku

V jižní části areálu zámku se nacházejí tři bašty půlkruhem zasahující do příkopu. Svou výškou nepřesahovaly původně poprsní zeď hradby a byly na straně do města otevřeny. Ve všech baštách jsou dnes zřízeny obytné prostory. Chráněny jsou v rámci areálu zámku, zároveň jsou součástí NKP Zámek Třeboň se Schwarzenberskou hrobkou. Východní ze zmíněné trojice byla zvýšena o jedno patro a romanticky upravena obdobné jako bašty východně od pivovaru, s použitím režného žulového líce a cihel. V průčelí jsou patrny vedle novodobých oken i střílny ve dvou patrech. Střílny mají obdélný tvar. V patře i přízemí řada půlkruhem zaklenutých podélných oken. Severní strana bašty s otvorem pod vlysem. Na východní straně sdružená okna. Přístavek na západě se dvěma obdélnými okny s plastickou cihelnou šambránou. Přístavek na severu novější, bíle omítaný. Cimbuří oplechováno. Střecha s plechovou krytinou, spádovaná doprostřed.