schodiště s terasou

Opěrná terasa oválného půdorysu obíhající stavbu zámku Humprecht je vystavěna nad okolním terénem ve výškovém rozmezí 120 - 190 cm a šíři 320 cm, z toho zákrytové pískovcové desky kryjící s mírným venkovním přesahem kamennou zeď jsou o rozměru 65 x 50 cm. Kamenná zeď je mírně skarpovaná, z hrubě opracovaných kamenných bloků nepravidelného tvaru na vápnocementovou maltu, v některých částech jsou kameny terasy kladeny na sraz. Plocha mezi stavbou zámku a zákrytovými deskami terasy je vykryta posypem, vápencovým drceným štěrkem. Vstup do objektu zámku je orientován k východní straně, před dveřmi je předsazeno trojstranné pískovcové schodiště o 8 stupních, základní stupeň o šíři 6,85 m. Od těchto schodů vede v přímé ose stupňovité schodiště kopírující terén o 49 stupních, sesazovaných z pěti dílů o délce 95 cm, celková délka každého stupně činí 4,75 m, podstupnice o výšce 12 cm, nástupnice o šíři 40 cm. Po obou stranách přímého schodiště je v bocích stupňů ukotveno kovové jednoduché zábradlí. Schodiště v délce cca 18 metrů. Materiálem schodiště světlý řezaný pískovec.