opěrná zeď s nikami a schodištěm

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Opěrná zeď s nikami a schodištěm stojí na východní straně severní části plochy první terasy opatské zahrady, spojuje východní konec plotu s brankou a schodištěm se západním koncem opěrné zdi s maskarony. Opěrná zeď je postavena ze smíšeného zdiva a hrubě omítnuta s falešným ne příliš dokonalým spárováním. Na stranách má poměrně hluboké stlačeným obloukem zaklenuté niky lichoběžníkového půdorysu se zaoblenými vnitřními kouty. Niky jsou obrácené k východu do plochy druhé terasy opatské zahrady. Mezi nimi v ose opěrné zdi pískovcové schodiště vedoucí z plochy druhé terasy na plochu první terasy opatské zahrady. Mezipodestou je rozděleno na 3 + 12 stupňů, po stranách je hladce omítnuto, přičemž tato omítka přechází na čelní stranu zdi, kde vytváří lizény. Koruna opěrné zdi i koruny bočních zdí schodiště jsou kryty mohutnými pískovcovými deskami na vnějších stranách profilovanými.