alegorické sousoší s putti - Voda

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Alegorické sousoší s putti – Voda je součástí třetí terasy opatské zahrady, kde je osazeno na východním kraji její symetrické části, spolu s ostatními třemi alegoriemi živlů, toto sousoší stojí severně od podélné osy zahrady. Celé dílo je z pískovce. Sokl sochy má zhruba tvar krychle o výšce přibližně okenního parapetu. V půdorysu má čtvrtkruhy vybraná nároží od bočních stran pravoúhle odsazená. Patka a římsa soklu jsou profilovány, dřík je uprostřed výšky obtočen plochým pasem a na jeho čelních stranách je po vystouplém oválném zrcadle “korunovaným” hlavním klenákem. Vlastní sousoší představuje spolu dovádějící putti s kudrnatými kadeřemi. Pravé sedí na rybě a v pravici drží veslo, za ním vlevo stojí na té samé rybě druhé putti s bederní rouškou, které prvnímu navléká na hlavu kus látky. Oba putti stojí na stylizovaně ztvárněné vodě.