salla terrena

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Salla terrena je součástí čtvrté terasy opatské zahrady, kde se nachází zhruba uprostřed její východní ohradní zdi, na východním konci podélné západovýchodní osy celé opatské zahrady. Jedná se o přízemní nepodsklepenou ze smíšeného zdiva vyzděnou hladce omítnutou stavbu pod sedlovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Průčelí mají nahoře úplné profilované kladí (čili krom korunní římsy mají pod ní i vlys a architráv) a dole jednoduchý sokl – obojí provedeno v omítce. Svisle jsou členěna jónskými pilastry, přes které, a na ploše mezi nimi, jde nahoře vodorovný obloun. Zaoblená nároží mají tenký lizénový rám. Otvory jsou dnes bez výplní. Hlavní západní průčelí je tříosé, rozdělené čtyřmi pilastry. Dva prostřední pilastry nesou trojúhelníkový krepovaný tympanon, ve který přechází korunní římsa. Nahoře je ozdoben pískovcovým podstavcem nesoucím kouli. Uprostřed má průčelí vstupní pískovcový portál s profilovaným ostěním zakončeným plným obloukem s hlavním klenákem se zrcadlem s čtvrtkruhy vybranými rohy. Nad archivoltou záklenku je profilovanou lištou lemovaná plocha s ušima po stranách. Nad ní je vlnovitě (uprostřed nahoru) prohnutá profilovaná římsa v ose podpíraná malým podstavcem stojícím na výše zmíněném hlavním klenáku. Okna v postranních osách jsou obdélná, zaklenutá plnými odsazenými oblouky, mají pískovcové profilované podokenní římsy a profilované štukové šambrány s jednoduchými hranolovými pískovcovými patkami. Ve střeše nad průčelím dvě volská oka. Východní průčelí je stejné jako průčelí západní, pouze nad tympanonem chybí podstavec s koulí, vchod je provizorně zatarasen a okna zazděna – je možné, že již od počátku byla zamýšlena jako slepá. Před vchodem je zde dvouramenné pískovcové schodiště. Boční, severní a jižní, průčelí jsou jednoosá, s pilastry po stranách. V ose mají na šířku postavené oválné okno s profilovanou štukovou šambránou.