sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého

Severovýchodně od páteckého zámku, na rohu odbočky k náhonu mlýnu resp. k dnešní malé vodní elektrárně je umístěn sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého. Solitérní dílo stojí na rovině v travnaté ploše, mírně odsazené od komunikace, ke které se obrací čelem. Druhá strana ulice je tvořena řadou usedlostí, naproti sloupu se nachází dům č. p. 23. Památka je tvořena hranolovým podstavcem osazeném na dvou stupních, hladkým sloupem s bohatou hlavicí a vlastní sochou světce. Je zhotovena z jemnozrnného pískovce světle okrové až šedavé barvy. Podstavec a dřík sloupu byl zřejmě po restaurování scelen lazurním šedavým nátěrem, dnes již ne zcela patrným, zpatinovaným. Dílo je obehnané čtvercovým oplocením, z čelní strany na tři díly střední brankou rozčleněným. Na kovové sloupky jsou připevněna jednotlivá pole s ozdobnými výplety z tlustšího drátu vázaného objímkami. Plůtek má šedý nátěr. Oplocení stojí na základu, který jen mírně vystupuje z terénu. Na něm jsou položené dva kamenné stupně a na nich profilovaný hranolový podstavec čtvercového průřezu. Nad soklovou profilací je dřík podstavce pročleněn mělkými zrcadly bez nápisů, vše završuje římsová deska. Sloup je tvořen patkou složenou z čtvercového plintu a oblounu s výžlabkem. Na ni dosedá hladký vysoký dřík s jemnou entazí. Na jeho čelní straně dole je vyryt drobný nápis s vročením. Prstencem je oddělena propracovaná korintská hlavice s jednou úrovní akantů. Na hlavici je diagonálně posazena čtvercová deska, na které stojí figura světce. Sv. Jan Nepomucký je ztvárněn tradičně, v kanovnickém rouchu, s biretem na hlavě, tvář má zarostlou plnovousem. V náruči nalevo drží kříž s korpusem, ke kterému sklání hlavu. Postava je v kontrapostu obloukem prohnutá na pravou stranu.