zahradní pavilon II. - východní

Areál kláštera dominuje Historické části Oseka, konventní zahrada je v rámci kláštera v jeho jihozápadní části, východní zahradní pavilon stojí zhruba uprostřed její východní strany, kde rozděluje východní zeď zahrady zhruba na dvě poloviny Východní pavilon je přízemní podsklepená hladce omítnutá stavba postavená ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu (se čtvrtkruhy vybranými nárožími) s podélnou osou ve směru sever - jih. Pavilon má atiku ozdobenou na nárožích alegorickými sochami čtyř živlů na podstavcích s latinskými nápisy: na severozápadě je Voda “AQUA”, na severovýchodě Země “TERA”, na jihovýchodě Povětří “AER” a na jihozápadě Oheň “IGNIS”. Za atikou jsou dvě pultové střechy, kryté nejspíše pálenými bobrovkami, které svádějí vodu do středního žlabu, z něhož je provizorně vyvedena trubkou na způsob gotického chrliče. Průčelí mají v nárožích pilastry, které mají v suterénu a v atice oblounem přetaženým přes nároží od dříku oddělen vlys. Vodorovně jsou členěna v suterénu (pokud ho mají) jednoduchým soklem, mezi suterénem a přízemím je profilovaná kordonová římsa a na ní, již v přízemí, jednoduchý sokl a nahoře bohatě profilovaná krepovaná pískovcová korunní římsa. Nad ní je atika, která má zase jednoduchý sokl a je kryta pískovcovými deskami s profilovanou krepovanou římsou na vnější straně. Nároží spolu s pilastry je zde vytesáno z jednoho kusu pískovce. Na podélných stranách má atika další dva pilastry, nad nimiž jsou osazeny štíhlé pískovcové dekorativní vázy. Všechny pilastry a konkávní nároží atiky jsou ozdobeny zrcadly, na pilastrech obráceného kasulového tvaru a na nárožích ve tvaru vystouplých obdélníků se čtvrtkruhy vybranými rohy. Okna měla průčelí jednoduchá čtyřkřídlá šestitabulková (v suterénu dvacetitabulková) dovnitř otvíravá osazená v pískovcových šambránách s lištou na vnější a zakulacenou odsazenou hranou na vnitřní straně, s podokenní profilovanou římsou a s hlavním klenákem v přízemí a třemi klenáky v suterénu. Hlavní vstupní severní boční průčelí je jednoosé a pouze přízemní, Průčelí má dvoukřídlé pravé svlakové dovnitř otvíravé dveře (na vnější straně opatřené rámy s osmi výplněmi ze šikmo či kosmo situovaných prkének) osazené v pískovcovém profilovaném ostění se zaoblenýma ušima a nad nadpražím nahoře v křivkách zakončeným. Před průčelí je přistavěno honosné pískovcové schodiště o osmi stupních s balustrádou. Schodiště má dvě podesty, horní před dveřmi pavilonu a dolní, severně od první, která je po dvou schodišťových stupních přístupná ze severní a západní strany. Západní vstupní podélné průčelí je tříosé, má v přízemí tři okna, z nichž prostřední má šambránu s ušima, nahoře zakončenou v křivkách. V suterénu má mezi dvěma okny levé jednokřídlé dovnitř otvíravé svlakové dveře na vnější straně s přibitým rámem o dvou výplních. Východní průčelí je v suterénu bez otvorů, v přízemí má tři okna, z nichž prostřední má šambránu s ušima a nad hlavním klenákem je její lišta rozdělena a její vzedmuté konce jsou k sobě přimknuty stočenými volutami. Jižní boční průčelí má v suterénu i v přízemí vždy jeden na výšku obdélný okenní otvor s mělkou šambránou.