sousoší - Mariánský sloup

"Mariánské státue z roku 1713 dominuje hornímu konci Smetanova náměstí. Jeho architektonická koncepce je připisována G. B. Alliprandimu, sochařské provedení potom tyrolskému sochaři Antonu Apellerovi. Sousoší se skládá z ochozu ohraničeného kamennou balustrádou se schodištěm v ose (z r. 1904 od J. Čensy) a z konvex-konkávně zprohýbaného soklu na jehož křídlech jsou umístěny sochy sv. Václava (vlevo) a sv. Jan Nepomuckého (vpravo) a nad středovou partiií kanelovaný sloup s kompozitní hlavicí na jehož vrcholu stojí Panna Marie a šlape po drakovi. Světci – čeští patroni jsou identifikováni tradičními atributy. Oba stojí téměř staticky v mírném kontrapostu. Panna Marie se svatozáří z dvanácti hvězd se vytáčí šroubovitým pohybem doleva a spíná ruce k modlitbě. Dynamiku pohybu jejího těla podtrhuje rozevlátá drapérie. Opravy: 1938 (Jan Hendrych, 1904, 1974 (Karel Krátký), recentně bylo sousoší zrestaurováno studenty ateliéru sochařství IRKT v Litomyšli. Sochy v mírně podživotní velikosti.