socha sv. Donáta

Socha sv. Donáta je situována daleko v extravilánu obce na rozcestí čtyř polních cest, SV od obce pod vzrostlými lípami (na křižovatce červené a žluté turistické značky). Materiál šedý pískovec. Vysoký hranolový podstavec spočívá na kamenné základně čtvercového půdorysu. Na čelní straně podstavce vystupuje reliéf korunovaného aliančního erbu, nad nímž je datace "1765". Pod výraznou římsovou hlavicí podstavce mírně předstupuje reliéfní vlys s půlkruhově projmutým středem a střapci po stranách. Světec v mírně podživotní velikosti stojí na levé noze, pravá je nakročena. Je oděn v rozevláté biskupské roucho s mitrou a pláštěm ukončeným střapcem. V levé ruce svírá palmovou ratolest, pravá ruka chybí. Hlavu s plnovousem mírně naklání k pravé straně. Předmětem ochrany je socha sv. Donáta na vyznačeném pozemku.