venkovská usedlost

1/ obytný dům s chlévy 2/ stodola 3/ ohradní zeď s brankou 1/ Obytný dům s chlévy Patrový štítově orientovaný objekt na obdélném půdorysu se zděným přízemím a brázděným patrem. Fasády hladce omítané, členěné pouze omítkový soklem a šambránami, patro má uplatněnou brázděnou konstrukci na štítové a dvorní straně, která původně byla doplněna krátkou pavlačí, zachován původní vstup n pavlač s dveřmi. Štítové průčelí dvouosé s novodobě upravenými okny, štít trojúhelný, bedněný svislými prkny, přesah střechy do dvora nesen vystupujícími vaznými trámy.Zadní stěna e hrubě omítaná, zčásti režné, s kamennými okny, štít trojúhelný, bedněný svislými prkny ,přesah střechy do dvora nesen vystupujícími vaznými trámy.Zadní stěna je hrubě omítaná, zčásti režná, s kamennými ostěními oken, patro bedněné svislými širokými prkny včetně štítu. Střecha sedlová, krytá eternitovými čtvercovými šablonami nakoso. Dva komíny nečleněné, hladce omítané. Interiér jednotraktové dispozice, obytná část trojdílná se střední vstupní síní, za kterou je umístěna intaktně dochovaná černá kuchyně, valeně klenutá se širokým komínem .V síni omítaný trámový strop, vstupní dveře dvoukřídlé kazetové s nadsvětlíkem pozdně klasicistního charakteru , se secesními prvky na čelní straně, dlažba z cementových čtvercových dvoubarevných dlaždic.V síni šikmý nástup na schodiště do sklepa,krytý svlakovými dvířky, a naproti umístěno jednoramenné dřevěné schodiště do patra, s obedněnými stěnami. Místnosti po obou stranách s omítanými svlakovými stopy.Interiérové dveře jednoduché kazetové, z počátku 20.století a mladší. Sklep přístupný ze síně, je umístěn pod čelní částí domu. Vstupní kamenné schodiště ústí do segmentově zaklenuté chodby, otevřené do kolmo orientovaného sklípku s kamennou valenou klenbou. Na obytnou část navazuje prostor chléva, klenutý 4 poli segmentových kleneb do traverz. Vstup do chléva do stodoly s kamenným ostěním. Patro má shodnou dispozici s přízemím.Ve vstupní síni dochována zazdívka starších dveří,datované letopočtem 184? na hliněné omazávce. Strop v síni a čelní místnosti záklopový s okosenými vaznými trámy. Prostor na d černou kuchyní oddělen bedněnou stěnou.Zadní místnost má neomítaný povalový strop.Interiérové dveře svlakové, s jednoduchými kovanými závěsy.Navazující prostor nad chlévem je otevřen do půdy ,prázdněné stěny s laťovými výplněmi nemají vnější omazávku.Z místnosti vstup do půdy navazující stodoly. Půda přístupná jednoramenným dřevěným schodištěm z horní síně. Krov hambalkový se sloupky, podepřenými šikmými pásky, pod krytinou dochován šindel. 2/ Stodola Obdélného půdorysu, kolmo navazuje na chlévovou část obytného domu. Zdivo kamenné, zčásti neomítané, ze dvora širší otevřený průchod podél obytného domu s druhotně vestavěnou místností. Vlevo navazuje průjezdová stodůlka s bedněnými posuvnými vraty.Hambalkový krov zčásti zachován se sedlovou střechou, navazující na obytný dům, zčásti novodobá valbová střecha.krytina z asfaltové lepenky.Štítek na přechodu obou střech bedněný z prken. 3/ Ohradní zeď s brankou Dvůr uzavírá na zbývajících dvou stranách zeĎ zděná z lomového kamene,která je na boční straně pozůstatkem odstraněné budovy,dílny,která mívala původně sýpkové polopatro. Čelní strana prolomena širokou vjezdovou branou s pilíři po stranách a trámovými rovným překladem, před průčelím obytného domu zeď snížena v bývalé předzahrádce.