nájemní dům

V řadové zástavbě ve výrazné urbánní poloze v nároží ulic Bratislavská a Přadlácká situovaný monumentální třípatrový městský dům o čtyřech nepravidelných křídlech soustředěných kolem přibližně lichoběžníkového dvora. Mohutná uliční křídla krytá sedlovými střechami na sebe navazují v mírně tupém úhlu, podstatně subtilnější, pulty krytá dvorní křídla s komunikačními pavlačemi jsou na sebe napojena v pravém úhlu, na uliční křídla poté navazují dvěma krčky krytými pultovými střechami. V koutech dvora, v jihozápadním krčku, v západním křídle u severozápadního napojení dvorních křídel a ve východním křídle u jihovýchodního spojení uličních křídel se nachází zčásti segmentově zaklenuté schodištní chodby do nádvoří velkými pravoúhlými otvory nebo segmentovými arkádami. Jednotně architektonicky řešené uliční průčelí dlouhého osmnáctiosého uličního křídla do ulice Bratislavská a nárožím navazující jižní pětiosé části západního křídla do ulice Přadlácká působí strohou monumentalitou: Fasády horizontálně člení kordonová římsa oddělující přízemí dekorované pásovou rustikou, průběžná parapetní římsa oken 2. patra a vyložená korunní římsa nesená sledem konzol opatřená výraznou profilací oblouny a výžlabky. Nároží je členěno ústupkem od obou uličních fasád a zaoblením, jímž po dvojnásobném zalomení prochází výše uvedené římsy. Architektonický výraz uličních průčelí však zejména určuje pravidelný rastr pravoúhlých okenních otvorů, které jsou na delším průčelí do ulice Bratislavská v obou krajních osách a uprostřed nad portálem vjezdu sdružené. Obdélné okenní otvory jsou, kromě oken v přízemí, které postrádají další architektonické členění, opatřeny jemně profilovanými lištovými šambránami (sdružené otvory obemykají společné šambrány), v 1. a 2. patře dále obdélnými suprafenstrami zdobenými reliéfními rozetkami a završenými profilovanými nadokenními římsami, pod okny se nachází profilované parapetní římsy nesené drobnými rovněž profilovanými konzolkami (v 2. patře je, jak bylo uvedeno, parapetní římsa průběžná), v 3. patře jsou šambránami rámované otvory doplněny pouze parapety i římsami. Segmentově zaklenutý portál vjezdu do dvora je dekorován jemnou oblounovou profilací (profilace na pravé hladké stojce byla, žel, zničena), na spodní část levé stojky portálu navazuje kamenný kolesník kuželkovitého tvaru. Vjezdová chodba je zaklenuta poli segmentové a valené klenby oddělenými segmentově zklenutými pasy nesenými pilastry (jejich hlavice jsou převážně nedochované). Severní šestiosá část průčelí do ulice Přadlácká má o něco mladší architektonické pojetí a je řešena poněkud odlišně: horizontální členění třemi profilovanými římsami je podobné, přízemí je ovšem opatřeno výraznou plastickou bosáží a mohutně vyvinutá profilovaná korunní římsa nemá konzolky ale je doprovázena zubořezem. Okenní otvory 1. patra mají výrazně plastiky vystupující šambrány s ušima, nad plochými suprafenestrami trojúhelníkové frontony, průběžnou parapetní římsu a pod ní parapetní výplně s diamantovou bosáží, otvory v 2. patře mají ploché suprafenestry bez rozetek a průběžná parapetní římsa se pod okny zalamuje do úseků nesených volutovými konzolkami. V přízemí je 1. ose zleva prolomen pravoúhlý vstup.