socha sv. Vendelína

Na čtvercové základně kubický v horní části kónicky se zužující sokl, v němž je umístěn hranolový podstavec. Spodní část podstavce je konvexně vyduta a zdobena volutovými závitnicemi. Ryté linie vymezují střední plochu přední části podstavce, v němž je rytý nápis zvýrazněný červenou konturou. Přepis nápisu: S. WENDELI / NUS ORA P/ RO NOBIS / A 1783. Ryté linie zdobí všechny strany podstavce, který je završen dvakrát odstupňovanou římsou. Na římse je osazen hladký plintus sochy sv. Vendelína v mírně podživotní velikosti. Světec v mírném kontrapostu s odlehčenou levou nohou a je oděn do splývavého pastýřské šatu akcentovaného jemným zaoblenými záhyby přizpůsobující se pohybu těla. V pravé ruce přidržuje knihu, kterou má opřenu o pravé stehno. Přes prsa má přehozený popruh mošny, kterou nese na levém boku. V levici přidržuje hladkou kovovou pozlacenou poutnickou hůl, přidanou po restaurování. Hlavu má pootočena na levou stranu s čelním pohledem. Na záda mu spadají zvlněné dlouhé vlasy a na hlavě poutnický klobouk. Ovečka sedící u jeho levé nohy s hlavou pootočenou nahoru je jeho nejčastějším atributem.