kamenný kříž

Na novodobé větší obdélné odstupňované podnoži posazen užší hranolový podstavec s pravoúhle odsazenými rohy, ukončený jemnou profilací a zvonovitým zúžením s nízkým plintem, na něm umístěna střední část bohatě řemeslně zpracovaného hranolového podstavce kasulovitého tvaru, po stranách s dvěma volutovými křídly, stočenými do forem pozdně barokních boltců s rokaji, v přední části s plastickým reliéfem Panny Marie Bolestné na oblačné základně, v dekorativním obdélném ornamentálním orámování pletence, lišt a perlovce s rozetami v rozích, po stranách volut se zdobením kanelurami s píšťalami. Podstavec pokračuje bohatě profilovanou vyloženou korunní římsou, vepředu segmentově vypjatou, zdobenou motivem dvou andílčích hlaviček na oblačné základně a dále nástavcem tvaru komolého jehlanu na odstupňovaném profilovaném soklu, ve spodní části zdobeném reliéfem stlačených volut a palmety, na čelní stěně v zrcadle kalich a nástroje umučení Krista. Zbývající stěny pylonu zdobeny hladkými reliéfními zrcadly. Monumentální kamenosochařské dílo završuje mohutný hladký kříž s jetelovým ukončením břeven, v rozšiřující patce s motivem vegetabilního věnce, ve vrcholu na křížení ramen s rozepjatým plastickým (až naturalisticky ztvárněným) korpusem Krista, přibitým třemi hřeby; hlava s trnovou korunou svěšena k pravému rameni, paže rozepjaty téměř v rovině, bederní rouška bohatě zřasena a draperiemi podložena, nohy v mírném pokrčení v nártech přeloženy přes sebe. Na horním rameni kříže na koncích stočená nápisová blána INRI.