výšinné opevněné sídliště - hradiště Mařín, archeologické stopy

Rozlehlé útočištné hradiště se nalézá na výšině (kota 565) na levé straně silnice od Křenova, směrem k Zadnímu Arnoštovu, nedaleko býv. dvora Mařín. Sestává se ze dvou částí : vlastního hradiště a předhradí. Obě části jsou opevněny hliněným valem, na některých místech sice přerušeným, ale jinak mohutným a kompaktním. Val byl zpevněn vnitřní dřevěnou (dubovou) palisádovou konstrukcí. Val prvního předhradí pokračuje ve val druhého předhradí, tvoří soutěsku u vnitřního hradiště a pak klesá k místu, kdy vyvěral pramen. Celková délka valů je 2070 metrů. Vlastní hradiště je zhruba oválného tvaru o rozměrech 300 x 190 metrů (pozemková parcela 1055). Situované je JZ - SV s tím, že SV strana je o něco širší a v nejvýchodnější části je val hradiště smetený. Do hradiště se vstupovalo od jihovýchodu, přes jižní předhradí . Jižní předhradí se mírně sklání k východu, obehnané je valem, vysokým většinou kolem tří metrů někde je ale až šestimetrový. Severozápadní předhradí prudce padá do údolí a svým nejzápadnějším rohem sehá téměř až k silnici vedoucí z Křenova k Zadnímu Arnoštovu. Obehnané je opět valem nejvyšším v severozápadní části předhradí - vysoké kolem šesti metrů. Plocha celého hradiště je okolo 12 hektarů, lokalita má rovněž značné převýšení.