kostel sv. Havla

Orientovaný kostel sv. Havla se nachází na vyvýšené ostrožně uprostřed vsi. Do areálu se vstupuje bránou tvořenou dvěma zděnými pilíři zakončenými deskou s kamennými hlavicemi, z nichž vystupují kovové trny pro upevnění soch či jiných architektonických ukončovacích prvků. Do pilířů jsou vsazena dvě křídla náročně ztvárněné kované brány. Za ní následuje monumentální kamenné schodiště. Samotná stavba kostela se skládá z obdélné lodi a kruhového presbytáře, k němuž na severu i jihu přiléhají dva čtvercové přístavky (sakristie či kaple). Hlavní monumentálně působící průčelí je ve středu přízemí prolomeno pouze vstupním otvorem se segmentovým zakončením. Otvor rámuje předsazené zdivo, v dnes odpadané omítce byl tedy původně pravděpodobně naznačen portál. Do otvoru jsou osazeny symetrické dvoukřídlé kazetové dveře (každé křídlo je členěno na dvě kazety). V ose nad vstupními dveřmi je segmentem zakončený okenní otvor s pozůstatky původní jednoduché dřevěné výplně, která je klapačkou a pevným poutcem ve dvou třetinách své výšky dělená na čtyři tabulky, přičemž horní tabule jsou vertikálními příčlemi členěné na další čtyři menší tabulky. Ve výškové úrovni parapetu okna jsou napravo i nalevo od tohoto otvoru zdi probrané nikami s půlkruhovými záklenky. Střední osa v hlavním průčelí je po stranách vymezena mohutnými pilastry, které přes výrazně předsazenou hlavní římsu pokračují až do lichoběžníkového štítu. V jeho středu je opět půlkruhem ukončená nika a po jejích stranách jsou dvě malá kruhová okna s torzy původních výplní. Pilastry zde jsou ukončeny jednoduchými hlavicemi, které nesou římsu, na níž dosedá trojúhelný štítový nástavec, jehož boční hrany obíhá profilovaná římsa. Severní boční průčelí lodi je v pravidelném rytmu prolomeno třemi okenními osami s částečně dochovanými jednoduchými výplněmi členěnými klapačkou, poutcem (v polovině výšky) a příčlemi na dvacet čtyři tabulek. Jejich zasklení se nedochovalo. Stejným způsobem je členěno i jižní boční průčelí. Dvě stejná okna se pak (každé na jedná straně) nachází i v presbytáři. Na severním i jižním průčelí lodi jsou patrné zbytky původní architektonické výzdoby – mezi jednotlivými osami jsou zbytky pilastrů nebo lizénových rámů (jejich ukončení se nedochovalo). Lehce odsazený půlkruhový presbytář navazuje na loď na východě. Na severu i jihu k němu přiléhají dva obdélné přístavky. Na jihu je dochován pouze torzálně, prostor téměř čtvercového půdorysu byl vyzděna z mohutných, kvalitně opracovaných kvádrů. Dveřním otvorem přímým nadpražím a bez dochované výplně byla přístupná z presbytáře. Hmota severního obdélného přístavku sakristie (kaple) s tribunou v patře se dochovala až do úrovně prvního patra. Jeho východní průčelí je ve dvou výškových úrovních prolomeno obdélným otvory bez výplně. Mezi přístavek a presbytář kostela je vetknuta hmota točitého schodiště. Hmota presbytáře je pak v pravidelně rytmizována mírně předstupujícím zdivem, které sloužilo pro architektonické členění (opět lizénové rámy či pilastry vynášející hlavní římsu). Hladké vápenné omítky jsou dochovány pouze místně. Jsou v torzálním stavu, zbytky nátěrů (terakota) jsou patrné pouze na krytých místech. Objekt není zastřešen, nedochovala se ani torza jeho krovové konstrukce.