radnice

Budova bývalé radnice je situována na exponovaném místě na Palackého náměstí, kde představuje jednu z dominant hlavního městského prostranství. Jde o patrovou nárožní budovu nepravidelného, přibližně obdélného půdorysu, krytou sedlovými střechami. Jižní průčelí je v přízemí prolomeno osmi osami, v patře je o jeden otvor méně. Přízemí a patro odděluje profilovaná kordonová římsa, korunní římsa je rovněž bohatě profilovaná. Okenní otvory rámují kamenná profilovaná ostění s nadokenními římsami a drobnějšími parapetními římsami. Přibližně v ose průčelí je situován obdélný vstup s profilovaným portálem, vyplněný dvoukřídlými, vyřezávanými dveřmi. Obdobně jako jižní průčelí je členěno východní průčelí, v přízemí prolomené vstupem s půlkruhovým záklenkem a hladkým kamenným portálem, po jehož stranách se nachází vždy jeden okenní otvor, v patře jsou rovněž dvě okna. V patře z nároží vystupuje hranolový arkýř vynesený dvěma krakorci. Arkýř je po stranách prolomen drobnými obdélnými okénky, do náměstí směřuje větší okenní otvor s profilovaným ostěním a reliéfním městským znakem. Nad arkýřem se nalézá drobná čtyřhranná vížka, završená cibulovitou střechou a korouhví. V přízemí se nachází síň zaklenutá na středový pilíř s hřebínkovými klenbami a dále místnosti s valenou klenbou s pasy a hvězdicovitou sklípkovou klenbou. Prostory v patře jsou plochostropé, velký sál ve východní části domu má dřevěný trámový strop, nárožní arkýř je zaklenut hvězdicovitou sklípkovou klenbou s visutým svorníkem. V suterénu přístupném šnekovým schodištěm je situováno rozsáhlé sklepení.