středověký dvůr Třebekov

Terasa se SV sklonem nad pravým břehem potoka Bělidlo, ze Z obtékaná další vodotečí. Obdélná dispozice ca 110 x 100 m. Areál obestavěn kamennou ohradní zdí. U S stěny stávala na vyrovnané ploše budova čtvercového půdorysu o straně 15 m - "tvrz". Z okolních staveb dvora zachovány pozůstatky několika zděných budov a plošiny zahloubené do svahu. Z kamenné ohradní zdi, stavěné na hlínu, po těžbě kamene silně destruované, zůstalo zachováno nízké valové těleso. Vstup do areálu pravděpodobně vedl S strání a ústil do SV nároží. V okolí dvora stávala středověká vesnice, dosud spolehlivě nelokalizována. Na lokalitě vzrostlý, převážně jehličnatý les, na J straně převaha listnatého. Osamělá hájovna Třebekov z r. 1760 v blízkosti dvora - roubené stavení z počátku 19. století, obklopené ovocnou zahradou. V roce 1815 se tady narodil F. Alexandr Heber, autor monumentálního díla Böhmes Burgen, Vesten und Bergschlösser, v němž jako první systematicky popsal a zdokumentoval české hrady a tvrze. K r.1839 je v majetku knížete Metternicha.