vila Václava Budila

Vila je situována na západním okraji města, ve svažitém terénu. Třípodlažní kubus železobetonové konstrukce je obdélného půdorysu s přilehlými terasami na severní a jižní straně. Převažující (druhotnou) hrubozrnnou omítku doplňují ve východním průčelí pozůstatky režného a kamenného zdiva. Objektu dominuje na severozápadní straně prvek předsunuté lávky nad asymetricky vkomponovanou terasou zvýšeného přízemí. Na tuto severní terasu vede předsunuté jednoramenné schodiště s plným zábradlím, s jehož zalomením souzní pravoúhlý tvar rozšířené výhledové plošiny (balkónu), podepřené kovovým pilířem. Prostor pod lávkou kryje na západní straně prosklená zástěna. Hlavní vstup s prosklenou zástěnou je z jižní strany domu, nad nímž vystupuje balkónek s plným zábradlím. Na jižní terasu směřují dveře přímo z obývacího pokoje, s navazujícím širokým obdélným oknem. V patře z jižní a severní strany upoutává průběžné pásové okno s dřevěnými okenními výplněmi a původním kováním. Z východní a západní strany jsou prolomena obdélná horizontální okna. Předmětem památkové ochrany je vila čp. 656, a pozemky vymezeného areálu.