hrad Levnov

Lokalita představuje pozůstatky zdiva a terénní reliéf hradu na vysokém, skalnatém a zalesněném ostrohu nad soutokem Chvojnice a Oslavy. Přirozenou ochranu hradu poskytovaly ze tří stran skalnaté srázy s převýšením až 110 m. Jen na severovýchodě souvisel s rozšiřující se náhorní planinou, na níž vzniklo samostatně opevněné předpolí. Od něho hrad oddělovala přírodní sníženina, která byla prohloubena do podoby mohutného 35 širokého příkopu. Utváření terénu předurčilo nejvhodnější uspořádání hradu s jádrem na horním ploše skalnatého hřebene a bočním, laterálním předhradím. Hlavní budovou jádra byl zalomený palác, jehož čelní dvouprostorovou, více ohroženou část (23x10 m) uzavíraly zdi 2,6 m silné. Rozměry zalomené zadní části (19x7,5 m) se dají určit jen z útržků zdiva. Naopak velké bloky zdiva se zřítily do příkopu a svědčí o záměrném boření hradu v r. 1442, které dokládají písemné prameny. Podél paláce se táhl úzký dvůr, jenž se svažoval k jihovýchodní hraně, po níž běžela hradba. Jádro tedy představuje typickou palácovou dispozici. Úzkou skalnatou terasu na boku horního hradu využilo předhradí. Jeho hradební zeď je nejlépe zachovaná, o což se zřejmě zasloužila trojice mocných opěrných pilířů na kraji skály. Do předhradí se vstupovalo subtilní věžovitou branou. Most do ní směřoval z úboční cesty přes zúženou dolní partii příkopu. Cesta vedla pod široce rozepjatým opevněním šíje, které mělo tudíž výhradně vojensko-obranný účel a bylo přístupné vlastní branou z předpolí. Jeho neobvyklý tvar ukazuje na dvě stavební fáze. Starší srpovitou část na východě chrání na vnější straně násep, který probíhá středem celé fortifikace a odděluje srpek od sníženého západního dílu. Jeho lichoběžníková plocha se k valu připojuje v pravém úhlu. Šíjový příkop o šířce 10-15 m kopíruje obrysy opevnění, takže jeho půdorysný tvar připomíná dvě vlny. První fáze představuje jakýsi šíjový bolwerk, který však hrad dostatečně nekryl a byl proto rozšířen k západu. Nově vzniklá plocha byla přístupná mostem přes šíjový příkop. Opevnění bylo patrně jen ze dřeva, ale v čelním valu je vidět náznak zdi, možná podezdívky pro roubenou stěnu. Na plochém povrchu není nic, co by nasvědčovalo existenci trvalé zástavby. Chráněná plocha lokality je 12362 m2.