sklepy

Sklepy zůstaly zachovány po demolici domu č.p. 38 zv. Dům mincmistra. Ten navazoval na Královskou mincovnu a uzavíral jeden z rohu náměstí. Vznikl pravděpodobně brzo po dostavbě mincovny, tedy v rozmezí let 1534–1536. V průběhu 16. století byl využíván jako reprezentativní obydlí královských mincmistrů. Dům byl vyhrazen pro vynikajícího odborníka Ruprechta Pulachera, který zde vykonával funkci mincmistra v letech 1544–1563. Dům však ve 2. polovině 20. století chátral, v roce 1983 bylo upuštěno od památkové ochrany a dům byl demolován. Zachovány zůstaly pouze sklepní prostory, umístěné do svahu na sousední parcele západně od mincovny a některé kamenické prvky. Muzeum sídlící v mincovně tyto prostory využívá k prezentaci kamenických prvků právě ze zbořeného Domu mincmistra a ostatních jáchymovských domů. Jedná se o čtyři prostorové sklepy. Tři místnosti jsou řazeny za sebou a jedna z místností je zahloubena níže a umístěna Z nad nimi. Přístupná je kamenným schodištěm. Vedle tohoto vstupu je schodiště původně do patra (dnes zazděno). Sklepy jsou zděné z lomového kamene a zaklenuty valenou klenbou orientovanou ve směru S–J. Konstrukce nejsou omítané. Podlaha je buď dusaná či dlážděná velkými kameny.