pomník T.G. Masaryka

Pomník Tomáše Garriqua Masaryka, zbudovaný ještě v době, kdy byl prezidentem. Bronzová plastika v mírně nadživotní velikosti (cca 280 cm) stojí na čtyřbokém soklu z leštěné žuly s bronzovým nápisem „T. G. MASARYK“. Nejbližší okolní terén kryje kónická deska z leštěné žuly (cca 200*200 cm), do stran se mírně svažující, s bronzovým nápisem „VZDĚLÁNÍ POPŘEJTE KAŽDÉMU/ODE VŠECH ŽÁDEJTE, ABY BYLI SLUŠNÝMI LIDMI/ A BDĚTE.“ Plastika je dokonale zvládnutým realistickým pojetím celé postavy, určeným pro pohled ze všech stran. V mírném kontrapostu je stojnou nohou levá, pravá mírně nakročuje vpřed. Ruce se nacházejí v gestu řeči – levá, pokrčená v lokti, se uvolněně zavřenou dlaní obrací dopředu a vzhůru, pravá se s podobným gestem dlaně a mírným ohnutím v lokti obrací naopak k zemi, jako by se opírala – „přidávala důraz“. Hlava se mírně uklání vlevo, tvář s knírem a svraštělým obočím nabývá vážného, naléhavého výrazu. Výborně zvládnutou drapérii tvoří oblek s vestičkou a vázankou a frak. Okolí pomníku je nově upraveno hladkou dlažbou se zabudovanými zemními reflektory. Kvádrový podstavec pomníku osazen na kónicky se zužující podestě čtvercového půdorysu.