zámek

Zámek (někdejší hrad) od předzámčí odděluje příkop, překlenutý kamenným mostem se dvěma oblouky. Trojkřídlá (ve tvaru U) jednopatrová budova s půdním polopatrem má na západní straně kratšího jižního křídla hranolovou věž, severní křídlo prodlužuje terasa v úrovni prvního patra (obíhá ji zábradlí v podobě kuželkové balustrády mezi pilíři). Budovy obestupují mírně nepravidelné nádvoří otevřené do teras, které na gotické substrukci obíhají hradní ostrožnu. Fasády dělí kordonové římsy a završuje výrazná korunní římsa, nesená vybíhajícími konzolami, nároží zvýrazňuje armování, bosáž vyplňuje rovněž vnější fasádu přízemí. Všechna podlaží osvětlují pravoúhlá okna lišící se rozměry (přízemí menší obdélná, v patře vysoká, v podstřeší ležatě obdélná). Část oken přízemí směrem od nádvoří (ojediněle zdvojených) má půlkruhové záklenky. Hlavní fasáda směrem od nádvoří má v ose segmentově sklenutý vjezd, nad ním zdvojené okno, završené trojúhelným frontonem (ostatní okna patra mají rovnou suprafenestru a stejně jako osové okno kuželkovou balustrádu v podokenní římse). Vjezd flankuje dvojice pilastrů, mezi nimi se nad obloukem nachází znak Friesů z Friesenbergu. Z vnitřní strany je nad portálem vjezdu alianční erb z roku 1841 se znaky Jana Nepomuka Geisslerna a jeho ženy Josefy Nebelové z Türkheimu. Věž podpíraná mohutnými opěráky ve fasádách opakuje členění zámeckých budov s tím rozdílem, že nejvyšší patro prolamují sdružená okna s půlkruhovými záklenky; mezi okny prvního a druhého patra se nachází čtvercová pole s hodinovými ciferníky. Směrem na terasu je (v úrovni patra) fasáda věže opatřena nikou, rámovanou iónskými polosloupy, nesoucími římsové kladí s trojúhelným frontonem. V nice stojí socha Immaculaty (1868, Franz Erler). Sekundárně se na dvorní fasádě zachovala ostění renesančních oken se znaky Albrechta z Boskovic a Boženy z Lipé. Křídla zámku mají valbové střechy, věž nízký stan s korouhvičkou. Průjezd klene dvojice placek oddělených pasem, další prostory přízemí mají valené klenby s různými typy výsečí (trojboké i pětiboké, styčné i nestyčné, koutové). Hrany kleneb jsou povětšinou vytaženy do hřebínků, klenební patky mívaly klínovitý tvar. V patře jsou zrcadlové stropy se štukovými rámy, ve věži (plackou na pendantivech) klenutá kaple. Půdní patro má rovné stropy. Severně od průjezdu se nachází trojramenné schodiště propojující patra, další menší schodiště se nachází ve věži. Několikaprostorové (na sobě nezávislé) sklepy mají kamenné valené klenby.