špýchar

Budova špýcharu stojí uprostřed nádvoří kláštera, je postavená na obdélném půdorysu s podélnou osou ve směru západ-východ, strmá sedlová střecha je zakryta měděným plechem, dříve pálenými taškami bobrovkami. Asi v ose jižního průčelí vystupuje hranolová věž na čtvercovém půdorysu s nízkou stanovou stříškou s plechem. Všechna průčelí stavby člení toskánské pilastry, ležatá obdélná okna s mřížemi jsou uspořádána ve dvou výškových úrovních, další patro oken je ve štítech. Okna v kamenném ostění mají výraznější parapetní a nadokenní římsu. Obě štítová průčelí se dvěma okenními osami mezi pilastry, po stranách zdvojenými. Nadezděné štíty jsou rozděleny římsou na dvě poloviny, na střední římsu jsou po stranách osazeny piniové šišky. Ve spodní části štítu, rámována pilastry, dvě ležatá okna v zapuštěných rámech, štít se zvlněnými volutovými křídly. Nad římsou v trojúhelné části tři ležaté oválné otvory, atika pokryta taškami, ve vrcholu osazena čučka. Průčelí severní s ležatými okny ve dvou patrech, v ose přízemí vstup(?). V jižním průčelí v přízemí po stranách dvojice nově upravených otvorů vjezdů završených segmentem, při věži jedna osa oken. Do hmoty hranolové věže je začleněna obíhající profilovaná korunní římsa sýpky, zdivo horní části věže dosahuje až nad úroveň hřebene střechy sýpky. Průčelí věže člení dále nárožní pilastry a v patře jsou do tří stran v zapuštěných rámech umístěny obloukem završené šambrány slepých oken, v jižním průčelí je slepé okno sdružené, se dvěma drobnějšími okny. Nad rámy v podstřešní jsou ležaté oválné otvory. Vstup do věže v jižním průčelí je v pravoúhlém kamenném ostění se zdvihy horních rohů, střední pruh supraporty tvoří reliéf s rostlinným motivem, nad ním je rovná profilovaná římsa. Mezi sýpkou a bývalou stodolou stojí vysoká omítaná zeď, ze strany nádvoří při hlavním vjezdu členěná štukovými rámy. V ose zdi je průjezd zaklenutý stlačeným obloukem, rám s obloukem vykrojenými horními rohy a s klenákem, po stranách slepé arkády se štukovými cvikly.