socha sv. Víta

Čtyřboký hladký sokl s patkou a vyloženou profilovanou římsou je na čelní straně zdoben zrcadlem s latinskou invokací obsahující chronogram: „sanCte VIte, patrone noster aC regnI thaVMatVrge, aVDI nos.“ (1723). Sokl nese profilovaný plintus, na němž stojí v kontrapostu, s nakročenou a obnaženou levou a s pokrčenou pravou nohou světec v úboru vévody. Přes zřasený, přepásaný šat má oblečenou hermelínovou pelerínu a plášť, jehož cíp je před tělem přetažen od pravého k levému boku, kde jej přidržuje levou rukou. Tělo světce je podáno frontálně, jeho hlava se štíhlou tváří, delšími zvlněnými vlasy a s knížecí čapkou je pootočena doprava. Pravá ruka je mírně pokrčená, na levé drží zavřenou knihu, na ní stojí kohout obrácený hlavou také vpravo. Socha je vytesána z tvrdého materiálu, zřejmě tepelského trachytu. Celková výška je 3,75 m, výška soklu 1,42 m.