obytná budova - tvrz

Tvrz je patrová budova obdélného půdorysu, s nárožím zaobleným. Střecha je valbová tašková, nad zaobleným nárožím střecha pravoúhlá. Krov zřejmě z konce 19. stol. Fasáda jednoduchá, obnovená, hrubě omítnutá, nečleněná. Okna tabulková. V jižním průčelí od východu sdružené okno, pak dveře dřevěné s nadsvětlíkem, které vedou na balkon nesený třemi kamennými krakorci, západně tři okna, třetí od západu je nižší. Ze dvora v přízemí patero vstupů (východní jsou dvoukřídlá vrata). Východní průčelí je bez oken. Severní průčelí v patře osmiosé, ve 3 a 4 ose od západu malá okénka čtvercová. V přízemí okna nejsou, pouze malé větrací otvory. Na západním průčelí v patře jediné okno uprostřed a při nárožích jsou kolem dvou metrů široké opěráky. Všechny prostory v přízemí jsou klenuté, čtyři východní jsou klenuté valeně, západní prostora je předělená, přední část klenuta valeně, zadní část má klenbu křížovou a hluboké valené výklenky. Křížová klenba podepřena valeným pasem. Do patra dřevěné schody, při nich na chodbě v patře zděná zídka. Prostorná členitá chodba uprostřed, místnosti mají stropy buď trámové na jižní straně, nebo ploché omítnuté na severní straně, v severovýchodní místnosti na stropě štukový rám. V severní části vedle západní místnosti sociální zařízení a koupelna. Prostřední západní místnost měla původně dveře v prostorném segmentovém výklenku z chodby, ty zazděny a nové zřízeny z místnosti severozápadní. Pokračování popisu na DL. Přízemí tvrze stavěno převážně z pískovce tesaného na kvádříky. Zeď v přízemí na straně do dvora má sílu asi 1,5 až 1,6 m.