socha sv. Mikuláše

Socha sv. Mikuláše je umístěna na barokním obloukovém mostě přes řeku Jevišovku na soklu obklopeném dvěma nápisovými kartušemi lemovanými postavami putti. Socha je vytesána z mušlového vápence a provedena v životní velikosti. Světec je zachycen v mírném kontrapostu, lehce natočen k levé straně s pohledem směřujícím k příchozím do obce. Postava s plnovousem a mitrou na hlavě je oděna v biskupském rouchu, pravou rukou se opírá o berlu, v levé ruce drží své atributy – knihu a na ní tři koule. Na nízkém plintu je vytesán nápis datující sochu i most: ANNO 1766. Konvexně vystupující podstavec kasulovitého tvaru je složen z dvakrát odstupněného soklu, střední části s reliéfně provedeným erbem rodu Gattenburgů a římsou s vytesaným nápisem CONST · COMES DE GATTERBVRG. V oválných kartuších lemovaných rokajovým ornamentem jsou vytesány pamětní nápisy o zřícení mostu a jeho nové výstavbě a modlitba: LETA 1764 DNE 15 CZERWNA CZA / SV NOCZNIHO BYLO MALO HODIN ONEMV HRO / ZNEMV PRZIWALV DOSTI K WYWRACENI BEGWAV / GHO TVTO PRZE GHIEHO STAWENI MNOHO MIESYC / ALE NESTACZILO PRZEWELIKAV PRACY A MNOHYMI / NAKLADY G NOWEHO TOHOTO MOSTV WZDELANI. // PROTOZ / POD MOCNAV OCHRANV SW MIKVLASSE / ONI SE ODEWZDAWA – NEB / ZDEGSSI BYTNOST NEMVZE CHRANITI / BY OBVRZENY ZIWLOWE NEMOHLI RVSSITI. //