kaplička

Uprostřed obce u historické komunikace dodnes spojující Znojmo a Jihlavu stojí drobná stavba kapličky s věží v průčelí. Postavena je na čtvercovém půdorysu s polygonálním závěrem, završena sedlovou střechou v závěru zvalbenou, věž je kryta jehlancovou střechou, ve vrcholu kříž. Fasáda průčelí je po stranách lemována nárožními pilastry nesoucími bohatě profilovanou římsu, nad ní vyrůstá hmota věže po stranách opatřená volutovitě prohnutou atikou zakončenou pilířky nesoucími plechové vázy. Uprostřed obloukovitě završený vstup lemovaný šambránou se zvýrazněnými patami a klenákem záklenku. Nad vstupem oválný okenní otvor rovněž lemovaný šambránou. Zvonicové patro věže je do všech stran otevřeno obloukovitě završenými otvory. Nároží věže jsou lemována pilastry, ve vrcholech oken dekorativní klenáky, další výzdobné prvky lidového charakteru imitující šambrány jsou po stranách a pod okenními otvory. Ze severní strany je prolomen jeden segmentovitě završený okenní otvor, jinak jsou boční fasády hladké, po stranách lemovány pilastry, uprostřed s vpadlými obdélnými poli.